Основните хранителни  стоки поскъпват, отита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на продуктите на едро, се е повишил тази седмица с 0,48 процента, до 1,447 пункта. На годишна база ИТЦ се повишава с над 12 процента. Оранжерийните домати се продават по 2,00 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 11,45 на сто до 2,06 лева средно за килограм.

Картофите поскъпват с 3,6 на сто и се търгуват по 0,57 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 0,67 лева за килограм, а зелето се търгува по 0,55 лв./кг на едро. Зелените чушки поскъпват с 4,2 на сто до 1,25 лв./кг, а цената на червените чушки се вдига с 14,6 процента до 1,80 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 4,0 на сто и се продават по 1,30 лв./кг. Цената на лимоните се понижава с 6,7 процента до 2,72 лева. Кравето сирене поскъпва с 0,7 на сто и се продава по 6,07 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 10,50 лв./кг. Олиото поскъпва с 0,5 процента и се купува по 1,99 лева за литър. Каймата поевтинява с 1,5 на сто и се търгува по 4,67 лева за килограм.

Цената на пакетче краве масло от 125 грама се понижава с три процента до 2,27 лева за брой. Пилешкото замразено месо се продава по 3,78 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,38 лв./кг. Цената на брашното тип "500" се вдига с 1,3 на сто до 0,81 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,35 лв./кг. Яйцата се продават по 0,30 лева за брой на едро в края на седмицата.