Инспектори откриха 1600 литра сурово краве мляко с произход от гръцки ферми, което се продава на българския пазар. В Кипър пък откриха наши мухлясали козунаци.

Гръцкото мляко е открито при извършване на внезапни проверки на терен от съвместни екипи от Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ), Министерството на земеделието, храните и горите и Националната агенция по приходите. Лабораторните анализи показаха, че съдържанието на общия брой микроорганизми в млякото е над пределно допустимите норми, съобщиха от БАБХ.

В съответствие с изискванията на европейския регламент количествата са насочени за преработка в българско предприятие, където ще се произведат млечни продукти (сирене и кашкавал) с период на зреене най-малко 60 дни, пише dir.bg. Проверките на терен продължават, уточняват от агенцията.

Междувременно в Кипър откриха опакован мухлясал козунак, който бе открит от проверяващите органи в Кипър, и се изтегля незабавно от пазара, съобщи "24 часа". Министерството на здравеопазването информира потребителите, че здравните служби на министерството, в контекста на интензивния контрол на пазара, с оглед празника Великден, са идентифицирали козунаци с плесен/мухъл с име "Cake Mania".

Теглото е 450 г с код 380093560323.
Първа партида : L/1/01 05 2018
Втора партида: L/1/19 05 2018
Трета партида : L/1/15 06 2018

Министерството на здравеопазването е издало нареждане за незабавното изтегляне на стоката от магазинната мрежа, но тъй като съществува риск от закупени вече количества информира гражданите да не консумират въпросния козунак и да го върнат в магазините, откъдето е закупен. Отбелязва се, че разследването продължава и ако възникне необходимост, Министерството на здравеопазването в Кипър ще излезе с ново съобщение.

"Cake Mania" е марка на хасковска фирма.