Къща за гости в софийското село Гургулят се оказа поредната проверена от експертите на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие". Набелязани за инспекция са 14 обекта в страната, чиито собственици кандидатстват за ново финансиране от ДФЗ.

Къщата в Гургулят е с капацитет 20 места и е строена още през 2004 година с кредит и съфинансиране по програма САПАРД. Работи от 2008-а. Инвестицията е около половин милион лева, като половината са от програмата, каза собственичката Николинка Миланова:

"Сега кандидатствам за отоплението, защото ми е много трудно. Искам да сменя котелното. Сега се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление", обясни Миланова. Тя увери, че не се притеснява от проверката, защото семейството й не ползва къщата като собствено жилище.

"Ние не живеем тук. Ако дойде някой на хотел – добре дошъл", каза още Миланова. Туристи идват само през почивните дни, средно 25 на месец, каза собственичката. И допълни, че още изплаща 160 000 лева кредит. 

Комисията ще проверява дали исканото финансиране от 50 000 лева ще се използва по предназначение и изрядна ли е документацията в обекта, обясни Стефан Спасов от земеделското министерство:

"За тази цел имаме изготвен контролен лист, който по определени параметри проверява дали инвестицията е предназначена за ползване от туристи или за лични нужди", каза Спасов. Той уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и предложенията им са подадени през новия програмен период.

"Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди", коментира експертът.

Проверката се извършва преди ДФЗ да одобри предложенията. "Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на Фонда и същите те ще бъдат взети предвид от тях при разглеждането на проектното предложение", каза още Стефан Спасов.

Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.

Земеделският министър: Вече има платени глоби за неизрядни къщи за гости!Десислава Атанасова заяви, че от 130 проверки са наложени 80 акта