Гръмотевична буря с проливен дъжд се разрази над София. Столични търговски центрове и метростанции протекоха, подлезът при Софийски университет се наводни. Наводнени са и частни офиси на последни и първи етажи в столицата.

В квартал „Бенковски” улиците са се превърнали в реки. Духа и силен вятър. Във Facebook групата "Забелязано в София" потребители споделиха видеоматериали на столичен мол, който протече след обилния дъжд, предаде NOVA.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна днес.

В цялата страна се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Количествата на валежите ще достигат до 25-30 л/кв.м. От НИМХ предупреждават за възможност от локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито.

Около 2000 абоната на ЧЕЗ са без електрозахранване в „Красно село“ и „Младост“ заради бурята. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Над 900 от сигналите са за наводнени сгради. Към момента движението на градския транспорт е възстановено навсякъде. Работят екипите на столичната пожарна, 7 екипа от аварийно-спасителното звено, както и всички екипи на Столична община и на Инспектората, на „Софийска вода“.

В два района има спряно електричество поради аварии – в „Красно село“ и „Младост“. От ЧЕЗ ме увериха, че до един час ще бъде възстановено електричеството на около 2000 абоната. Имаше едно паднало дърво в детска градина, което блокира излизането на децата. Вече това също е възстановено. Нивата на общинските язовири се следят непрекъснато. Изпускат се контролирано. Нивата на всички реки бяха силно повишени. Към момента вече спадат навсякъде“, каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".  По думите ѝ продължават работа и ще продължим и през нощта.

„Няма данни за пострадали или ранени хора. Колеги помагаха на пешеходци в подлезите или пък. Има много наводнени сгради, които тепърва ще се отводняват“, добави кметът на столицата.  Вече е възстановено движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“.

Възстановено е движението на трамваите по бул. "Дондуков", бул. „К. Величков“, "К. Стоилов" и надлез "Надежда", както и движението на тролей №9 по обичайния му маршрут. Още се работи за отстраняване на авариите по трасетата на трамваите по ул. "Каменоделска", пл. "Възраждане", по ул. "Козлодуй". До момента са получени над 300 сигнали за аварии и завирявания, по тях работят всички екипи на аварийното звено на общината, столичната пожарна, КАТ, техниците от „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софийска вода“.