Телефонните разговори с Великобритания може да ни струват много по-скъпо при Брекзит без сделка на Лондон с Брюксел. При този вариант цените на услугите ще бъдат предмет на свободно търговско договаряне, което означава, че роумингът с Обединеното кралство може да стане доста по-скъп.

Темата е била обсъдена на днешната среща между транспортния министър Росен Желязков и министъра на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии на Ирландия Шон Кани, съобщават от ресорното ведомство.

Транспортното министерство е изпратило официално писмо със запитване към нашите оператори, как планират да действат. „Вярвам, че ще бъдат намерени правилните решения за всички, както беше направено с двустранните споразумения за намаляване на тарифите между операторите от държавите на Западните Балкани“, е казал българският министър.

България и Ирландия ще си сътрудничат в координираното въвеждане на 5G услугите. Министър Желязков е информирал своя колега, че България продължава работата си по пълно освобождаване на радиочестотните ленти, определени за услуги от пето поколение.

По думите му, осигуряването на качествена и високоскоростна свързаност е един от приоритетите на политиката в областта на информационните технологии. От своя страна, министър Кани подчерта, че България е една от държавите в ЕС с високоскоростен интернет достъп.

В тази връзка, се планира продължение на инвестициите в инфраструктура за бърз интернет в отдалечените райони, е информирал българският министър. Целта е да се осигурят приемливи цени на свързване към световната мрежа на хората от отдалечените населени места. България силно подкрепя и инициативата WiFi4EU, която ще осигури бърза и висококачествена Wi-Fi връзка за гражданите и посетителите в публичните пространства в цяла Европа, заяви министър Желязков.

Той припомни, че в първия конкурс на инициативата, 43% от българските общини получиха финансиране. Сред печелившите общини има много малки населени места в селски райони, което е чудесна възможност за местните власти да стимулират използването на високоскоростни връзки за достъп до услуги на електронното управление, електронното здравеопазване, развитието на малки предприятия, каза още министърът.