Цените на горивата тръгнаха нагоре и вече удариха тримесечен връх. Само за пет дни бензинът и дизелът са поскъпнали съответно с 1.5% и с 1.3%. Данните на специализирания сайт fuelo.net, който проследява как се променят тарифите по бензиностанциите ежедневно, показват, че през почивните дни и първите два дни на новата седмица цените на най-масовия бензин А-95 са нараснали от 2.08 до 2.11 лв./литър, а на дизела са се повишили също с 3 стотинки - от 2.28 до 2.31 лв./литър.

С наближаването на голямото пътуване през лятото, горивата ще продължат да вървят нагоре като цени, прогнозират експертите.

От началото на годината, след като почти през целия януари цените бяха замръзнали, поскъпването на бензина е с 8.2% от 1.95 лв/литър, а на дизела със 7.4% от 2.15 лв./литър.

През февруари поскъпването се ускори с около 6 стотинки. Най-голям месечен ръст на цените на горивата беше отчетен от средата на октомври до средата на ноември 2018 година, когато бензинът скочи с 42 стотинки, а дизелът - с 26 стотинки, съобщи infostock.bg.

Дъното от 1.95 лв./литър за бензина и 2.15 лв./литър за дизела беше достигнато на 27 декември 2018 година. Тези цени се задържаха почти през целия месец януари.

Като се има предвид, че петролът формират 41% от цената на дребно на бензина и 40% на дизела, всяка промяна на котировките на "черното злато" на стоковите борси по света се отразява на стойностите на горивата. С почти месечно забавяне, тъй като на борсите се търгуват предимно фючърси (суровината се плаща, а доставката се забавя обикновено с месец), промените на котировките на петрола се отразяват върху цените на горивата със закъснение до около месец и десетина дни най-много.

Пикът на цените на петрола беше през октомври 2018 година, когато фючърсите на европейския вид суров петрол Brent удариха 81.50 долара за барел, а на американския лек суров петрол (WTI) - 72 долара за барел. След това последва силното понижение с 20 долара до 30 януари 2019 година, когато котировките на Brent спаднаха до 61.53 долара за барел, а на WTI дон 53.43 долара за барел.

След постоянно поскъпване от миналата седмица, в момента цените на суровината се понижават до 67.55 долара за барел за Brent и 58.92 долара за барел за WTI. Спадът, според анализатори на пазар настъпи, след като цените на суровината нараснаха с повече от една четвърт от началото на годината, поради две основни причини. От началото на 2019 година Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави извън картела, в това число и Русия, подписаха споразумение да намалят с общо 1.2 милиона барела на ден доставките, за да балансират пазарите. Допълнителна подкрепа цените получиха и от санкциите на САЩ срещу износителите на петрол Иран и Венецуела.

В същото време обаче, повишените добиви на американския петрол, предимно от шисти, който от началото на 2018 г. е нараснал с повече от 2 милиона барела на ден, до около 12 милиона барела на ден, отрежда на САЩ лидерското място на най-голям производител в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.