„Екоинженеринг-РМ”, чийто принципал е Министъра на икономиката, е уличено в допускане на замърсяване на водата на река Чепеларска с уран и радий. За констатираното нарушение дружеството, чийто капитал е 100% държавен, е санкционирано с глоба от 5000 лева от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ /БДИБР/.

Въпреки нарушението, което е довело до риск за живота и здравето на мнозина и до замърсяване на околната среда с непредвидими последици, държавната фирма иска от Районния съд в Пловдив да отмени наказателното постановление, с което да бъде ликвидирана наложената му глоба. Магистратите в Пловдив обаче категорично са отказали да опростят финансовата санкция.

„Екоинжинеринг-РМ“ не отрича че е имало излив в дере което се влива в река Чепеларска, което се доказва и от събраните по делото доказателсва, но се позовава на процесуални нарушения, поради които твърди че нарушението не е извършено от него, което обаче не се приема от съда.

Дружеството е създадено по силата на Постановление № 74 на Министерски съвет от 27.03.1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина с цел да осъществява от името на държавата организацията и контрола на дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони.

Куриозното в случая е, че вместо да упражнява контрол и да "ликвидира последствия", фирмата е допуснала заустване, т.е. постъпване на радиоактивни води във воден обект, а оттам и в канализацията. 

Проверката е извършена миналата година на дере в близост до село Нареченски бани. Става дума за Бившпроучвателен наклонен сондаж, който се намира в Нареченското рудно поле и който се стопансива от „Екоинженеринг-РМ”. При поверката е установен самоизлив на води от сондажа с дебит около 0,35 л/сек, постъпващи на поръвхността на дере, което чрез водосток се влива в река Чепеларска. При проверката е констатирано заустване на изтичащите води в дерето, а анализът е показал замърсяване с естествен уран и радий, поради което изтичащите води се определят като отпадъчни руднични води. Разрешение за заустването на радиоактивната вода няма. 

Пробите били изследвани детайлно в лаборатория и показали наличието на олово, никел, арсен, желязо /разтворена форма на металите/, естествен уран, радий-226, обща α - активност, обща β - активност, калциево-карбонатна твърдост.

Според закона именно държавното дружество стопанисва, упражнява мониторнг и отговаря за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина в този район и обект. Според данните по делото липсват каквито и да е доказателства „Екоинжинеринг-РМ“ да е осъществявал мониторинг, "независимо от не малкото финансиране от държавата", както се изразяват магистратите. 

„Екоинжинеринг-РМ“ ЕООД е следвало да вземе мерки през годините и да не допуска замърсяване на околната среда от бившия проучвателен наклон като съблюдава съответните законови разпоредби. Жалбоподателя е допуснал заустване на отпадъчни води за експлоатация на съществуващи обекти, в т. ч. канализационни системи на населени места, селищни и курортни образувания", пише в решението на съда. 

Не е ясно кой е собственика на Бившпроучвателен наклонен сондаж, но напълно възможно е собстветвеникът да е държавата, това обаче не означава че не следва да се вземат мерки за ликвидирането на последиците от уранодобива, които създават огромен риск за човешкото здраве.