Все повече родни училища изпитват глад за първолаци. Те са намалели с 18 000 за последните две години. През учебната 2017/2018-а те са 75 465, а за учебната 2018/2019 година прогнозните данни на Министерството на образованието и науката сочат, че ще са около 57 190.

Това е абсолютният минимум кандидат-първокласници за последните 12 години. Предишният отрицателен рекорд е бил през 2009/2010 г., когато децата са 59 596, показва проучване на „Труд” за периода в данни на НСИ и МОН.

Тенденцията първокласниците да намаляват потвърдиха от Столичната община, както и от Регионалното управление по образование – София-град. Миналата година в София е имало 12 045 първокласници, съобщи Десислава Петрова от РУО София-град. Тя допълни, че тази година се очаква да са по-малко с около 200-300, защото по данни на НСИ през 2013 г. в столицата са се родили 516 деца по-малко от тези през 2012 г. „Броят на местата в общинските и държавните училища е достатъчен да поеме тези ученици”, посочи тя.

Така около 160 школа в София ще търсят първолаци. Тази година бяха променени правилата за прием, за да могат братя и сестри да попадат по-лесно заедно в училищата. „Миналата година не всички деца успяха да намерят място в училището, където учат по-големите им братя и сестри. Сега изменението е записано в Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование – кандидат-първокласниците с братя и сестри до 12-годишна възраст в желаното училище попадат в първа група.

Това е групата, която носи най-голямо предимство, тъй като директорите, когато извършват прием и класиране на децата в училището, започват с първа група и когато се изчерпат свободните места за деца от тази нея, се преминава към останалите групи и критерии”, обясни началникът на дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева.

В настоящата кампания това условие става толкова важно, колкото един от родителите да има адрес в района на желаното училище от поне 3 години.

„Обявяването на свободните места е ангажимент на директорите. Всеки родител от 15 април до 15 май може да отиде в желаните от него училище и да подаде заявление за прием на детето. Няма ограничение за броя на училищата”, каза Минчева.

Столицата за разлика от другите големи градове все още няма електронна система за прием. От Общината очакват обществена поръчка за нужния софтуер, който може да бъде факт най-рано догодина.

В Пловдив брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в желаното от първолака училище, осигуряват предимство при кандидатстването. Това е един от новите критерии в Наредбата за прием на децата в първи клас, гласувана от общинските съветници на 13 март.

Принципно най-голямо предимство осигурява адресната регистрация в района на училището, направена преди повече от 3 години, като няма значение дали става дума за настоящ или постоянен адрес. По новите правила обаче кандидат-първокласниците с кака или батко в същото училище се приравняват по точки с децата с адресна регистрация в района на училището повече от 3 години.

Предимство имат и 7-годишните от семейства с повече от две деца до 18-годишна възраст. Осиновените и децата, настанени в приемни семейства, пък могат да ползват адресната регистрация на своите осиновители или приемни майки и татковци.

Анализите на данните от кампаниите по приема през 2017 и 2018 година показват, че в около 75% от училищата са класирани всички деца, пожелали това, независимо от точките, които са събрали.