Филтрите не са панацея за мръсния въздух и наднормените нива на фините прахови частици (ФПЧ). Това става ясно от доклад на екологичното сдружение "За Земята". Заключението е направено на база независимо проучване на опита и резултатите от ползването им за намаляване на ФПЧ от битово отопление на твърди горива в няколко държави с изводи за очакваната им ефективност в страната.

"Филтрите не са подходяща мярка за България, тъй като не адресират основните предизвикателства пред битовото отопление: некачествените горива и нискоефективните отоплителни уреди", посочва като свой извод екосдружението. 

Припомняме, че наскоро Община Пловдив обяви проекта си, свързан с „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 година. Той включва модернизиране на отоплението на жителите на Пловдив, които използват твърдо гориво. По програмата ще може да им се предостави безплатно климатик, печка на пелети или свързване към топлопреносна мрежа – газификация или топлофикация, като средствата за това възлизат на 13 868 232 лева. 

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво

 
"Когато избираме подход за подобряване на качеството на въздуха в България, трябва да мислим за неговата устойчивост и за ефекта върху човешкото здраве. Филтрите не са решение, тъй като не премахват причината за замърсяването, нито пък подобряват въздуха вътре в домовете. Към момента това е единствено лобистка мярка, която обслужва нечии икономически интереси.", пише сдружението.

Според тях твърдението, че предимствата на филтрите е възможността да се премахва висок процент от ФПЧ, без домакинствата да трябва да сменят начина си на отопление и по-ниската инвестиция, не са верни и са опровергани в проучването.

Според позицията им инвестиция за монтирането на филтър е сравнима с цената на закупуването на ефективен уред за отопление като пиролизна или пелетна печка, а ефектът ще бъде дългосрочен. Освен това трябва да бъдат отделени и средства за ежегодните разходи за поддръжка, почистване и електроенергия за работата на филтрите - допълнителна финансова тежест за домакинствата и за хората с ниски доходи, които се отопляват на твърдо гориво.
 
"За Земята" отбелязва, че липсва и дългогодишен опит от масово приложение на филтри, който да покаже техния реален принос за намаляване на емисиите ФПЧ. Дава се пример от държави като Швейцария, Норвегия, Дания, където горивната база е по-нова и ефективна, а използваните горива често са пелети или друг вид модерна биомаса, при които нивото на емисии е по-ниско от това на уредите и горивата в България. Изследванията показват, че наличието на емисии фини прахови частици след филтъра силно се влияе от тези два фактора.

Сдружението напомня, че през 2011 г. над 50% от населението в България използва дърва и въглища за отопление (според Националното преброяване), както и че средната ефективност на отоплителен уред на твърдо гориво е около 50% (според пресмятания от Министерството на Енергетиката), то не може категорично да се определи ползата от филтрите за подобряване на качеството на въздуха в страната.

"Мярката би могла да допълни усилията за намаляване на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива, такива филтри може да са подходящи за намаляване на ФПЧ от търговски обекти, използващи пещи или скари на дърва или дървени въглища, в населените места" гласи заключението на "За Земята".