2018-а ще е върхова за заболеваемостта от варицела. Само досега болните са с 2 хил. повече от същия период на миналата година. При 25 007 преболедували през 2017 г. - предимно деца, се очаква през 2018 г. те да са 30 хил., прогнозира д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването - на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“ във Велинград, проведен по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина във връзка с предстоящата Европейска имунизационна седмица (23 до 29 април).

От 25-те хил. болни миналата година 460 са били приети в болница. Починали са двама възрастни. Сега навлизаме в по-епидемична година, след която ще има три, четири години светъл период, коментира д-р Кунчев. На база увеличената заболеваемост държавата планира включването на ваксината срещу варицела в националния имунизационен календар от 2020 г. „Много се надявахме да стане от 2019-а, но при консултации с индустрията се оказа, че и това е проблем. Ако искаме да имаме достатъчно количества, най-вероятно ще трябва да изчакаме до 2020.“ Моето мнение е, че е по-добре тя да бъде с препоръчителен характер, каза д-р Кунчев.

В 17 европейски страни ваксинацията е задължителна, такава е тя и в САЩ от 20 години, където за периода има 80% намаление на заболеваемостта и смъртността от варицела. Сега имунизационният календар предвижда задължителни имунизациите срещу 11 болести: - туберкулоза; - вирусен хепатит Б; - дифтерия, тетанус, коклюш; - полиомиелит; - хемофилус инфлуенце тип Б; - пневмокови; - морбили, паротит, рубеола. Препоръчителните са срещу: - жълта треска; - хепатит А; - ротавируси; - човешки папиломен вирус; - грип; - менингококи; - бяс, коремен тих или ККХТ, когато се прилагат на лица, извън посочените в чл. 21, ал. 1, чл. 22, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 от наредба 15 на МЗ. МЗ планира и друга промяна в календара – в него ще бъде включена противогрипната ваксина за една от уязвимите от усложнения групи - хората на възраст над 60 г. Безплатните ваксини за тях най-вероятно ще бъдат осигурени от 2019 г. и имунизацията ще може да се осъществи през есента на следващата година.

„Планираме до август да сме готови с националната програма за профилактика на сезонния грип, след което Министерският съвет трябва да я приеме. Най-оптимистичният вариант за осигуряването на ваксините е от следващата година“, каза д-р Кунчев. Ваксините за тях ще бъдат осигурени в съответствие с препоръка на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на над 75% имунизационен обхват срещу сезонен грип.

Важно е да осигурим защитата на възрастните хора, защото те са най-потърпевши, подчерта д-р Кунчев и посочи, че обхватът у нас е най-ниският в Европа. Друга промяна в Националния имунизационен календар тази година ще е намаляването на броя на приемите на ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, в съответствие с препоръки на СЗО и синхронизиране с европейската имунизационна практика.

Срещу ваксините

Данни, изнесени на семинара, показват, че официално отказите от задължителните имунизации не достигат и половин процент у нас и водещата причина за това е медицински показатели. Имунизационният обхват при различните задължителни ваксини е между 91.3% и 96.2%.

Освен медицинските показатели, немалък е делът на необхванатите заради миграция. След приспадане на децата, които не живеят в страната, имунизационният обхват би се повишил с 3 до 7%. В страната има и 700 хил. здравно неосигурени, не без значение са и антиваксиналните настроения. За да се преодолее страхът от ваксините, от МЗ планират да направят информационни срещи между експерти и родители във всяка от 28-те области на страната.

Такава вече е осъществена в Бургас. При над 2 млн. имунизации и реимунизации за година докладваните случаи за съмнения за нежелани реакции от ваксини са 60. От тях само при четири не е имало възстановяване. При един от тях е установено, че причината за проблема не е ваксината, а е генетичен, две са некласифицируеми, при един е възможно тя да е ваксината.

Предстои и обявяването на обществена поръчка за доставката на ваксини за задължителни имунизации. Доставката вече ще е за двугодишен период, а не за 1 г.