Продължават шофьорските неволи с купуването на електронни винетки. Много от устройствата, разположени в търговски обекти и бензиностанции, бяха извън строя или даваха грешка, съобщава bTV.

Системата работи, обяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов. Един пример - когато попаднете на банкомат, който не работи ,значи ли, че банковата система се е сринала?, попита Глосов. На този аргумент шофьорите реагираха с въпроса дали ако банкоматът не работи, може да не си плащат глобата. Десетки сигнали за нередности са подали в Нова хора, след като се опитали да си платят пътната такса. Заради различни проблеми, които е отчитала системата или не успявали да купят електронна винетка, или били таксувани двойно.

От АПИ информираха, че в такива случаи гражданите могат да сигнализират нейните служители. Ако се установи, че системата е таксувала някого неправомерно, средствата ще бъдат възстановени. От агенцията са категорични, че срив в системата не е имало. Дончо Атанасов от ръководството на АПИ увери по Нова, че всички проблеми ще бъдат отстранени в най-скоро време. Електронната винетка се купува по три начина - онлайн, чрез мобилно приложение и на терминал.

Междувременно се разбра, че до 25 януари работна комисия на експерти от АПИ и Столична община трябва да излезе с решение за винетките по Северната скоростна тангента (ССТ) в София. С това решение трябва да се удовлетворят исканията както на агенцията, така и на общината във връзка с ползването на участъци от републиканската мрежа на територията на общината, включително и на ССТ.