Ученици от СУ "Св. Паисий Хилендарски" в град Златица излязоха на протест след като разбраха, че учителят им по музика Тодор Цачев е подал оставка.

"Искаме Цачев!", скандираха малчуганите и развяха българското знаме.

"Най-обичаният учител. Такова нещо не съм виждал никога. На 50 години съм, не ми се е случвало. След протеста на учениците той беше обвинен, че ги е подбудил към тези действия. Това твърдение противоречи на истината. С действията си децата ни дадоха урок по гражданска позиция", сподели пред TrafficNews.bg Павел Павлов, бащата на едно от децата.

Така и родителите подкрепиха идеята на отрочетата си да задържат учителя в Златица.

Тодор Цачев обяви, че сам е пожелал да напусне, а мотивът му – злоупотреба с власт от страна на Росица Иванова, която е началник на Регионално управление на образованието - София регион.

Мъжът твърди във видеообръщение, че преди време се е срещнал лично с нея и е изявил желание да се кандидатира за директор на училището, при което не получил конкретен отговор.

"Кандидатурата му беше подкрепена от 37 подписа от учители, това са 84% от учителите. Също така и от огромен брой подписи от граждани", коментира пред TrafficNews.bg един от протестиращите родители.

Росица Иванова обаче твърди, че Цачев не е подал официално заявление за желания пост.

"Това CV не е заявление за постъпване и назначаване на временно изпълняващ длъжността директор", настоя тя пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят обаче е възмутен, че никой не му е съобщил за набирането на официални заявления. Затова и за директорския пост само един човек е подал заявление – Весислава Панджерова от Челопеч.

Родителите са учудени от факта, че Танчева е действащ директор на училище в съседното селище, където била нежелана, затова и се насочила към Златица.

"Нещо, което няма логика – действащ директор да иска да бъде временен в друго училище при положение, че предстои конкурс. Подозренията са, че кандидатката за временен директор се надява да получи директорското място в град Златица", сподели пред нас възмутен родител.

Златица обаче не се предава. Хората в градчето определят учителя си като "съвременен български будител", заради цялата му отдаденост при работата си с децата.

Тодор Цачев е създател и ръководител на най-популярния училищен оркестър в България – "Маршируващи звезди". Преди две години учениците му завоюват три приза на фестивал в Швейцария. Освен това оркестърът се сдоби и с национална слава след участието им в "България търси талант", където стигнаха до полуфинала.

Но, реалността е друга – СУ "Св. Паисий Хилендарски" си има вече временна директорка, от 27 февруари. Това обаче не обезкуражава родителите и децата, които не са изгубили надежда и организират мирен протест на 3 март в защита на любимия си педагог Тодор Цачев. Подготвят и писмо с казуса до Министерството на образованието и науката.

Какво ще се случи? TrafficNews ще проследи!