"Броят на хората, които чакат за органи, се увеличава, а броят на донорите и на трансплантациите намалява." Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на среща между ръководството на Министерството на здравеопазването, координаторите по донорство и директорите на многопрофилните болници с над 50% държавно участие.

На събранието министърът запозна присъстващите с действията, които министерството е предприело за насърчаване на донорството, пише news.bg. Той отбеляза, че в момента се работи по изменението на Наредба № 29, която урежда финансирането на трансплантациите и увери, че се поддържа постоянен контакт с най-добрите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и обучение на български специалисти.

Министър Ананиев допълни, че очаква през декември Патриарх Неофит и Светия синод да излязат с официално становище относно донорството. Предстои среща и с Националния съвет на религиозните общности в България.

Според него е важно да се работи не само на национално ниво, но и по места чрез координаторите по донорство. Със заповед на министъра ще бъдат създадени три работни групи, които да предложат по-добър механизъм за организация на процесите по донорство на ниво областни структури, както и да изработят препоръки за работата на координаторите по донорство.

Зам.-министър Бойко Пенков допълни, че се подготвя и въвеждането на система за автоматизация и контрол на дейността относно оповестените в Изпълнителната агенция по трансплантации донори - какъв е донорът, къде се намира, кой и как го кондиционира и т.н.

От Министерството на здравеопазването увериха, че се работи по изготвянето и утвърждаването на медицински стандарт по донорство, който да стъпи на добрите европейски практики.

От своя страна координаторите по донорство призоваха да се провеждат повече обучения, за да се подобри качеството и организацията на тяхната работа. Ръководството на Министерството на здравеопазването пое ангажимент за провеждане на периодични срещи с координаторите по места и за надграждане на постигнатите до момента резултати.