42,8% от българите са съгласни да се осигуряват на по-малка сума, а остатъка от заплатите си да получават на "ръка". Това показва научноизследователски проект "Икономиката в сянка като девиантно поведение" (2016-2019), който е направен от екип учени от БАН.

В проучването са участвали 1000 анкетирани, като от тях 18,8% са изцяло съгласни, а 24% са до известна степен. Без договори са съгласни да работят 36,8% от анкетираните.

Не е толкова важно дали имаш договор, а колко пари ти влизат в джоба в края на месеца, смятат 49% от анкетираните.

37% пък са изцяло съгласни, че с честност и труд не може да се изкарат много пари.

56,9% от отговарящите са казали, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да виждат, че от това ще имат материална полза. 65% са убедени, че всички закони трябва да се спазват.

Поне половината от българите изпитват много сериозни съмнения по отношение на качеството на законите - намират ги за неадекватни, нерелевантни и трудни за приложение. Само 31,9% смятат, че повечето законови норми са добре написани и са напълно приложими за реалния живот.

"Като цяло може да се обобщи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството", обяснява пред "24 часа" социологът проф. Емилия Ченгелова.

Изследването сочи още, че между 28 и 30% е делът на сивата икономика у нас, като по този показател държавата е на едно от челните места в Европа.