Голям процент от жилищата в България са пренаселени, сочи статистика на Евростат. Близо половината от населението живее в подобни условия, а причината за това най-често са ниски доходи.

Според статистиката близо 48% от българите, които живеят в градски условия, са в сигтуация на жилищна пренаселеност. Това поставя страната ни на второ място в ЕС, а челото в класацията държи Румъния.

Данните показват, че средният процент за всички държави-членки е едва 18 на сто - два пъти по нисък. Положението е подобно и в селските райони в България, където преселените жилища са 34%.

На национално ниво почти половината от населението на страната живее в пренаселени жилища - 43%, докато в ЕС делът им е едва 16.8 на сто.

Според информация на Националния статистически институт у нас има 3,9 милиона жилищни единици, разпределени за 3 милиона домакинства.

Това означава, че в България би трябвало да има излишък. В същото време обаче 1,2 милиона от тези жилищни единици са напълно необитаеми. Само в столицата броят им е 150 хиляди - приблизително ¼ от общия жилищен фонд в града.

Оказва се, че 3 милиона българи обитават около 2,7 милиона жилища. Статистиката показва още, че близо 1 милион наши сънародници обитават жилища, които споделят с повече от едно семейство - тоест няколко домакинства на едно и също място. Това е характерно за хората с по-ниски доходи в по големите градове, където често се случва няколко поколения да обитават малък апартамент.