Пореден тарикат, хванал на мушка възрастни хора. Мъж измамил десетки пенсионери като им продавал "лечебни матраци".

Продуктите били на стойност 700 лв., но само ако бъдат закупени веднага. Иначе цената била двойна. След поръчките, обаче, търговецът изчезвал с парите безследно, съобщи Нова тв.

Покупките се извършвали след презентиране на матраци, завивки и възглавници в конферентните зали на санаториуми. Най-често "лечебните" продукти са се предлагали на възрастни хора. След като плащали стотици левове за уж "лечебните" продукти, пенсионерите оставали с празни ръце.

През декември Цецка Карабаджакова била на почивка в Сапарева баня, когато още в първите дни на престоя ѝ в санаториума, на жената било предложено да присъства на подобна презентация на "лечебни" матраци. Търговецът се представил като Кирил Николов.

От санаториума в Сапарева баня обясниха, че търговецът наемал залата в последния момент, без предварителна резервация. Наемането на столовата за презентации ставало без предварителна проверка на търговците и фирмите, които извършвали презентациите.

"Този човек е идвал един или два пъти тук да презентира стоки – матраци, възглавници, одеяла, магнитни и т.н. и повече не е идвал. Работим и с други такива фирми, които са коректни – нямаме оплаквания от тях", заяви Станислав Павлов от Специализирана болница за рехабилитация - Сапарева баня.

Схемата на Николов била много проста - купи сега, за да спестиш утре. Цените на матраците били 700 лв., но само ако решиш да купиш веднага. Иначе стойността на покупката скачала двойно. Имало и опция да се плати капаро от 50%. След подписването на договор пенсионерите трябвало да платят остатъкът от сумата на по-късен етап.

Карабаджакова дори е закарана до дома си от търговеца, за да вземе цялата сума. Срещу нея получава фактура с договор за индивидуална поръчка. Матраците и възглавниците трябвало да пристигнат преди повече от два месеца. Доставки обаче няма.

След справка на медията, натъкнала се на нередностите, става ясно, че фирмата на измамника е регистрирана през 2010 г. На посоченият от Николов адрес обаче офис не съществува. Мнимият търговец не отговаря и на мобилния си телефон, даден като контакт на получените от пенсионерите фактури.

До Комисията за защита на потребителите към момента има постъпили десетки сигнали по случая. Контролните органи обаче също не успяват да издирят измамника.

"Той не извършва търговска дейност и никога не е имал намерение да извършва търговска дейност, а заблуждава, че е търговец. Взима им парите и те никога не получават обещаната стока – тук говорим за престъпление", заяви пред Нова телевизия Александър Масларски от Правна клиника за потребители.

Николов е презентирал своите "лечебни" матраци в санаториуми из цялата страна. Възрастните се хващали на въдицата лесно, тъй като качеството на предлаганата услуга била потвърждавана от хора, които вече са я изпробвали.