Българската попара се нареди сред най-екзотичните закуски в света, подбрани за CNN от авторката на статии за кулинария Каси Барбър.

Българското "дробено" е в компанията на тунизийската супа от леблебия, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо.

Експертката е проучила с какви храни започват деня различните народи и заключава: Те са толкова разнообразни, колкото и езиците, на които казваш: "Добро утро!"

Сутрин швейцарците гълтат набързо хранителната и полезна каша – овес, плодове и ядки, полети с йогурт.

За "Курс" ("Добро утро" на амхарски език) етиопците най-вероятно ще ви предложат известната кремообразна закуска дженфо. В тази гладна страна я правят по много начини в зависимост от продуктите и я наричат различно. Но класиката е рядко тесто от ечемик и вряла вода с кладенче по средата, в което се налива разтопено масло с бербере – ароматна люта смес от подправки - черен пипер, бахар, карамфил, джинджифил и др. Гарнират ястието с кисело мляко.

Прочути гастрономи, японците най-вече се интересуват от вкуса на храната. Затова закуската им не се различава особено от обяда или вечерята. Обикновено това са малки хапки сьомга или скумрия, купички супа мисо, мариновани зеленчуци, ориз. Има и тамагояки – сладникав омлет, пържен на тънки пластове и увит като руло.

Багрир - тънки палачинки от грис на дупчици, са утринният специалитет в Мароко. Те се топят в устата и се ядат с масло и мед, а може и с извара или сирене. Поднасят и харша - също питки от грис, но по-твърди и малки като бисквити.

В страната на наденичките не е чудно, че ядат месо още на "фрющюк" или още – закуска. Братвурст, вайсвурст, франкфуртер, боквурст, лебервурст, ландйегер са редовна гледка на германската утринна трапеза заедно с рохки яйца, брецели и домашно сладко.

В Бразилия сутрин ще ви гостят с пао де кейжо – хрупкави запечени топчета от парено тесто с кашкавал. Трябва да се опита и боло де фуба – леко сладък и пухкав кейк от царевично брашно с кремообразна структура заради добавените пармезан и кокосово брашно.

В Ямайка наблягат на "патриотичната" закуска oт националния крушовиден плод аки и солена риба треска. Прибавят домати, чесън, лук, пипер, чили и пържат ястието подобно на омлет. Внимание: аки трябва прецизно да се почисти – има отровни части, водещи до ямайска болест с повръщане и дори до смърт.

Лаблаби - това е пикантна супа от леблебия, но в Тунис я сърбат на закуска. И задължително с паста хариса - пикантен сос от червени люти чушки, чесън, оцет и подправки. Може да се добавят пържено яйце, кротони, маслини, лимон или кисело мляко – видовете лаблаби са много, но всички сгряват душата.

Попарата е стара традиция да се използва вчерашният корав хляб. Тази топла, ободряваща закуска е любима още от детството на много българи. Тя не е точно каша, нито е пудинг с хляб, но има нещо и от двете, разказва Си Ен Ен.

Залците се поливат с топъл чай или мляко, добавя се българско сирене, масло, захар. Изчаква се хлябът да се напои и омекне. После – похапваш. Вкусно!