Лепенка с чип за електронна идентификация ще има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед. Новото устройство ще съдържа над 50 технически данни. 

Чипът ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да са дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага да ги показват при спиране на пътя. Това предвижда проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Подобни устройства масово се прилагат за отключване на врати, вдигане на бариери, задействане на асансьори, както и да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове. В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери, пише "Труд".

Четящите камери пък могат без проблем да засичат даннитет дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Контролът ще се осъществява и с ръчни устройства, които могат да се носят при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ. При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП, колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата, или принудителна административна мярка “спиране от движение” в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Ново в лепенката с чип ще бъде обозначението с номер за екокатегория. В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Друга промяна в наредбата предвижда специален режим за минаване на ГТП на моторни превозни средства, които се използват с атракционна цел. В случая става дума за всякави велосипеди с електродвигатели или мотопеди и мотори, които се предлагат за разходки, за АТВ-та, триколки, джетове и моторни шейни, давани под наем на туристи, а така също и за влакчета за обиколки в курортните градове.

Само 5 от над 50 данни няма да са кодирани

Чипът и стикерът ще съдържат над 50 технически данни за автомобила, като само 5 от тях няма да бъдат кодирани, предвиждат промените в наредбата. На първите места това са регистрационният номер на колата, какъв вид е бил нейния годишен технически преглед на коя дата и в коя държава. Ако е лек автомобил или микробус до 8 места и до 3,5 тона – ще се вижда ясно и цифрата от 1 до 5, тоест – на коя от петте екологични категории отговаря.

Всички останали 54 позиция в чипа ще бъдат криптирани и ще излизат само в случай, че се четат със специално декодиращо устройство. Сред тях са номерът на рамата, датата на първа регистрация, масата, марката и моделът на колата, обемът на двигателя, измерените стойности на отделени газове, вида гориво, показания на километража и други.

Разделят на 5 екологични групи леките коли и микробусите

Пет екологични групи ще бъдат въведени, но не за всички автомобили, а само за леките коли и микробуси с до 8 места и до 3,5 тона. Ограниченията се въвеждат съгласно Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) и са предложени като поправки в наредбата за годишните технически прегледи (ГТП).

Целта е всяка община да може в дни с извънредно мръсен въздух да обявява забрани за движение на колите от групи 1 до 4. Тяхната екокатегория ще бъде записана в стикера с чип на предното стъкло.

По условие в Пета екогрупа ще бъдат само колите, които имат само електродвигател или са задвижвани с водородна горивна клетка. Всеки автомобил от най-масовите категории М1 и N1 ще влезе в останалите четири групи по няколко критерия – с какъв ЕВРО стандарт е произведен, през коя е годината е излязъл от завода и какъв е резултатът от проверката на изгорелите му газове. На пунктовете за ГТП за бензиновите двигатели ще се мери с газомер отделeните количества въглероден окис (CO), а дизеловите ще се тестват за количествата отделен дим.

В най-долната Първа група ще попаднат всички двутактови коли като “Трабант” и “Вартбург”, както и тези, които изобщо нямат даже и ЕВРО 1. Колите с газови уредби на пропан-бутан или метан ще бъдат изпробвани за отделени газове и при работа на двигателя с оригиналния вид гориво. Някои от тях – тези, които са произведени и при тестове покриват нормите на екостандарти ЕВРО 5, междинния ЕЕV и ЕВРО 6, могат да влязат и в най-високата Пета екологична група.

Петте екологични групи

Първа

Моторните превозни средство с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания.

1. Автомобили до 8 места и до 3,5 тона (леки и лекотоварни коли и микробуси) с принудително възпламеняване на работната смес, наричани още бензинови.

– Без екологична категория, произведени до 1 юли 1992 г., които на празен ход отделят до 4,5% въглероден окис (CO).
– От категория Евро 1 и Евро 2, произведени до 1 януари 1996 г., които на празен ход отделят до 3,5 % СО.

2. Автомобили до 8 места и до 3,5 тона (леки и лекотоварни коли и микробуси) с двигатели със самозапалване чрез сгъстяване на работната смес, наричани още дизелови
– От категории от ЕВРО 1 до ЕВРО 4, произведени до 1 януари 2002 г., които имат димност при атмосферно пълнене до 2,5 m на минус първа степен и при принудително пълнене до 3,0 m на минус първа степен

Втора

1. Леки и лекотоварни коли и микробуси с бензинови двигатели

– От категории от Евро 1 до Евро 3, произведени до 1 януари 1998 г., които на празен ход отделят до 0,5% СО, а на високи обороти до 0,3% СО.

2. Леки и лекотоварни коли и микробуси с дизелови двигатели

– От категории от Евро 2 до Евро 5, произведени до 1 януари 2007 г., с димност до 1,5 m на минус първа степен.

Трета

1. Леки и лекотоварни коли и микробуси с бензинови двигатели

– От категории от Евро 3 до Евро 5, междинният стандарт ЕЕV и Евро 6 произведени до 1 януари 2002 г., които на празен ход отделят до 0,3% СО, а на високи обороти до 0,2% СО.

2. Леки и лекотоварни коли и микробуси с дизелови двигатели

– От категории от Евро 4 до Евро 6, произведени до 1 септември 2009 г., с димност до 0,7 m на минус първа степен.

Четвърта

1. Леки и лекотоварни коли и микробуси с бензинови двигатели

– От категории Евро 5, междинната ЕЕV и Евро 6, произведени след 1 септември 2009 г., които на празен ход отделят до 0,2% СО, а на високи обороти до 0,1% СО.

2. Леки и лекотоварни коли и микробуси с дизелови двигатели

– От категории Евро 5, междинната ЕЕV и Евро 6, произведени след 1 септември 2009 г., с димност до 0,5 m на минус първа степен.

Пета

Моторни превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели и нямат двигател с вътрешно горене, както и МПС с водородна горивна клетка.

Ако автомобилът е оборудван с уредба, която позволява работата на двигателя с втечнен нефтен газ (ВНГ), наричан още пропан бутан, или сгъстен природен газ (СПГ), наричан още метан, той може да влезе и в тази екологична група, ако проверките при работа на двигателя покажат ниски норми на замърсяване.