170 студенти от Стопанския факултет на ЮЗУ се отказаха от лъскавите курорти и зрелищните купони и празнуваха 8 декември в Университетския център „Бачиново”.

Те се включиха в благотворителния студентски празник в подкрепа на колежката си четвъртокурсничката по „Счетоводство и контрол“ Невсе Арнауд от Гоце Делчев, която има здравословен проблем и дори за кратка разходка се нуждае от придружител, разказва "Струма".

След консултация със световноизвестния руски лекар д-р Александър Назаркин се оказва, че студентката има реалния шанс да ходи сама и е насрочена операция. Първоначалните разходи по интервенцията са 10 000 лв., която сума е непосилна за семейството й.

„Неси е сред най-добрите ни студенти. Тя е изключително упорита, ученолюбива, интелигентна и е пълна отличничка. Въпреки всички трудности е много лъчезарна, посреща и преодолява предизвикателствата с усмивка”, сподели един от инициаторите на благородната инциатива доц. д-р Донка Иванова.

Празникът в Университетски център „Бачиново“ бе съпътстван и от благотворителен базар с различни коледни сувенири и картички, сладки изкушения и търг, на който можеше да се наддава за ваучери в СПА център, уикенди за двама в хотел, вечери и обеди в благоевградски ресторанти, таблети, торти и др.

А основната цел на всички бе, забавлявайки се, да подпомогнат на Неси да дойде здрава на своето дипломиране.

Наред със студентите благородната кауза подкрепиха техните преподаватели.

Гл. ас. д-р Руска Кръстева от Стопанския факултет на ЮЗУ се отдаде на работа дори и на 8 декември, който бе почивен и неучебен ден. В сводното си време преподавателката в катедра „Туризъм“ извършва преводи от и на гръцки в благоевградска туроператорска фирма, а вчера до късно следобед тя бе зад бюрото в офиса.

„Понякога ми е трудно, но за сметка на това приятно, да съчетавам работата в университета с преводите тук“, призна с усмивка преподавателката. Въпреки натовареното си ежедневие тя бе в приповдигнато настроение, като разказа, че също ще посрещне празника в Университетския център „Бачиново”, организиран в подкрепа на студентката по счетоводство и контрол Неси Арнауд.