„Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза”, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на доклада си за изминалото европредседателство.

Той отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата” е смисълът на европейската кауза.

„Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел”, добави премиерът.

„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката – 46 постигнати споразумения”, поясни премиерът.

По думите му 39 законодателни досиета са придвижени напред. Постигнати са също 58 заключения на Съвета, едно заключение на председателството и 17 доклада за напредъка, предаде БТВ.

„Постигнатите резултати по време на председателство не са политически ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа”, каза още Борисов.

Той е категоричен, че работата продължава и по време на Австрийското председателство.

„Обединихме европейските партньори да продължат диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност”, коментира още Борисов.

„Европейският съвет потвърди, че Турция остава ключов партньор”, допълни премиерът.

„Да не изпускаме историческия шанс да наградим европейското доверие към България”, призова премиерът.