България ще направи всичко възможно за да  привлече още повече руски туристи у нас. Сред обсъжданите идеи са облекчаване на визовия режим, намаление цената на визите и дори дотиране на полетите на руснаците. Това стана ясно по време на българо-руския бизнес форум в София, посветен на туризма, в който участваха премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.

Около 500 000 руски туристи всяка година посещават България, а около 30 000 има имоти у нас, подчерта Медведев.  Той похвали страната ни, че има прекрасни условия за почивка и отдих, отличен климат, добри хотели и плажове.

Медведев подчерта,  че 50 000 българи също почиват в Русия, където държавата полагала големи усилия да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. В Русия е започнала и работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, изтъкна Медведев.

Според него Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната му. Историческият туризъм също заемал съществено място. "Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш", обясни Медведев.

„Има какво да предложим в културния, историческия и ако щете религиозния туризъм”, на свой ред каза Бойков Борисов. Той напомни, че в 59 руски града имаме центрове за издаване на визи, за да се облекчат максимално туристите. „Обсъждаме пускането на ферибота между Бургас и Новоросийск, която ще позволи на хората да идват с автомобилите и да карат дори покъщнина”, каза още премиерът. Той отбеляза, че премиерът Медведев е любител фотограф и е останал очарован при посещението му при Тракийското съкровище.

Борисов предложил на руския си колега да му изпрати снимки на пионерския лагер на Камчия, за да може съвместно да се развива и детския туризъм.

„За да удържим на конкуренцията на Гърция и на Турция, трябва да се изчисли как да се подпомогне браншът за организираните туристи. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Неслучайно на нашите спортни бази се подготвят и руски спортисти. Ще се постараем да сме по-гъвкави. При тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация”, обобщи Борисов.

Той съобщи, че се обсъжда възможността Министерството на туризма заедно с Националното сдружение на общините да се дотират чартърите за организирани туристи.  Борисов поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша.

Министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин обаче обясни, че България е станала прекалено скъпа за руснаците. Това и довело до спада на руските туристи с  25% за последните години и с 8% само за миналата.

„Причината е, че левът е вързан за еврото. Преди 5 г. едно евро се разменяше за 45 рубли, а сега почти за 75 рубли”, обясни Орешкин. Той отбеляза, че за сметка на това валутите на конкурентите на България на туристическия пазар - Турция, Египет, Тунис, са поевтинели. "Този проблем за България е фундаментален", подчерта руският министър.

В отговор Бойко Борисов изтъкна стабилността на лева и спазването на финансовата дисциплина у нас. После добави, че затова очакваме през юли да ни поканят в чакалнята на Еврозоната, което ни прави прогнозируеми в други сфери на икономиката

Идеята да се развържем от еврото обаче изкуши и Медведев да отправи екзотична препоръка.

„ На мен току-що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може в тази посока да се помисли. И пазарът е огромен", заяви Медведев, който тази вечер отлита за Москва.