Линейки разкарват от болница до болница психично болни с часове, защото психиатрични клиники отказват да ги приемат за лечение, алармираха от Спешна помощ. Само от началото на годината в София има над 280 подобни случая. Вероятно те са много повече, защото се отчитат само сигналите, подадени на телефон 112. Причините за отказа най-често са липса на легла, на изолатор или на достатъчно охрана в лечебното заведение, когато пациентът е по-агресивен. Не са малко случаите, когато медицинските екипи обикалят напразно от клиника до клиника.

Подобен казус имаше в края на миналия месец, когато избухна скандал между директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Курило д-р Цветеслава Гълъбова и шефа на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев. Тогава ставаше дума за два случая. В първия настанен в Курило психично болен със симптоми за Хепатит А и трябваше да бъде транспортиран в друга болница за прегледи.

Според д-р Гълъбова психиатрията нямало как да откара пациента си, тъй като здравното министерство е отказало на лечебното заведение собствена линейка. Тези на Спешна помощ пък не могат да извършват междуболничен транспорт, след издадена през миналия октомври заповед. Случаят беше разказан във Facebook профила на д-р Гълъбова, където тя заподозря, че Спешна помощ й отмъщават за неприет по-рано пациент с психично заболяване.

Въпросният мъж, който се държал много агресивно, бил разкарван с линейка над 5 часа с ескорт от 10 полицая.

Болницата в Курило била четвърта подред в опитите за настаняване на буйстващия мъж. Отказ за прием обаче бил получен от всяко едно лечебно заведение в столицата. Безизходицата наложила мъжът с психично заболяване да бъде откаран във Второ районно управление, където пренощувал под полицейско наблюдение. Причината затова била именно отказа на всяка болница с психиатрично отделение.

Пред TrafficNews.bg д-р Гълъбова беше категорична, че е нямало как да рискува и приеме буйстващия пациент вечерта, защото психиатрията не разполага с изолатор и присъствието му щяло да създаде опасност за всички останали в психиатричната болница. От ЦСМП обаче обясниха, че мястото на психично болен човек е в болница, където трябва да бъде лекуван, а не както в случая в полицейско управление. В крайна сметка след намесата на бащата на пациента сутринта мъжът е приет в Александровска болница.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска обясни пред TrafficNews.bg, че случаите, в които линейки с буйстващи и агресивни

пациенти напразно търсят къде да ги настанят за лечение, са ежедневие. Тя допълни, че столичната Спешна помощ разполага с 15—16 екипа на денонощие и понякога няколко от тях се занимават с хора с психични проблеми с часове, именно заради отказите на болниците. А това винаги е за сметка на другите пациенти, за които не достигат линейки.