Работим активно за изграждането на трети мост над река Дунав при Русе. Това заяви в Русе премиерът Бойко Борисов, предава Дарик. На втори и трети октомври ще има съвместно заседание на българското и румънското правителства, на което ще се обсъди въпросът.

По думите на Борисов с въвеждането на ТОЛ системата той ще може да се самофинасира, така че изграждането може да се даде и на концесия. "Уж асфалт не се яде, а всички само за пътища питате", каза премиерът пред журналисти.

Министър-председателят бе в крайдунавския град за откриването на новопостроената църква „Всех Святих", която е била разрушена преди 42 години от комунистическия режим.

Инфраструктурата в образованието също е приоритет за правителството, заяви премиерът. Той даде пример за конкретни стъпки, които ще се предприемат още тази седмица. В сряда най-късно, а вече има и избрани изпълнители, ще се отпуснат 15 млн. лв., за да стартира основното обновяване на училища и три детски градини в Русе. "Мисля, че това хората в града ще го усетят. И догодина май-юни - църквата в Бяла", каза Борисов.

Приоритет остава и магистрала "Хемус", а за пътя Русе-Велико Търново вече вървят отчуждителни процедури, каза министър-председателят. Бавно става, защото са сложни инженерни съоръжения. България е прекрасна, но за строителство е много трудно: мостове, тунели, виадукти, отчуждителни процедури, каза Борисов. По думите му се плащат огромни пари за отчуждителни процедури.

За тържественото освещаване на възстановения храм пристигна и българският патриарх Неофит. Русе и църквата ни заслужават това, каза той и пожела на хората в града да бъдат радостни и честити и да благодарят Богу, че всички светии са отново техни покровители.