Бившият земеделски министър от служебния кабинет "Близнашки"  Васил Грудев оглави Държавния фонд "Земеделие". Това стана на спешно съвещание на Управителният съвет на ДФЗ след като досегашният изпълнителен директор Живко Живков подаде оставка. 

“Оставката ми е породена с цел запазване имиджа и моралната стойност на ръководения от мен до днес ДФ “Земеделие”, посочва Живков в аргумента си да напусне поста.

Васил Грудев в момента е съветник по еврофондовете в земеделието на министър Десислава Танева. Във втория мандат на кабинета “Борисов”  той бе зам.-министър на земеделието с ресор програмата за селските райони.

От министерството на земеделието съобщиха, че УС е приел и оставката на зам.-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

УС е избрал за зам.-изпълнителен директор Иван Капитанов, който от 2017 г. до момента той е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция “Финанси на реалния сектор”.

Рокадите в ДФЗ идват в момент, когато срещу Костадинов и още четирима негови колеги са повдигнати обвинения, а петимата са на свобода срещу парична гаранция. 

Обвиненията са заради източени пари от европрограми от хора, близки до алкохолния бос Миню Стайков.

Схемите на Миню Стайков изядоха главата на шефа на фонд "Земеделие"Живко Живков подаде молба за напускане по лични причини, спрягат Васил Грудев за поста му