3 дни ще е максималният срок, в който чиновниците ще трябва да обработват исканията на граждани и фирми. Това предвижда промяна в Административнопроцесуалния кодекс, която предлага правителството.

С промените екипът на вицепремиера Томислав Дончев планира да се въведе принципът на комплексно обслужване. Чиновниците сами ще си намират нужната им информация и документи, гражданите вече не трябва да се разкарват от гише на гише, пише 24 часа.

Изключение от тридневния срок за свършване на работата ще се допуска само ако специален закон е предвидил по-дълъг срок за конкретна услуга.

Чиновниците сами ще трябва да набавят нужната им информация и да не изискват документи, които ги има в администрацията, да им бъдат носени от гражданите и бизнеса. Въвежда се и издаването на документи по имейл, а не само на хартия, при желание на гражданите. 

Предоставянето на електронен адрес от страна на фирмите вече ще е задължително при контакти с администрацията. За граждани се въвежда възможността или да напишат имейла си, или да си направят профил в държавната система за сигурно електронно връчване.