Хиляди зрелостници, бесни на МОН заради тазгодишната матура по английски език, излизат на протест пред Министерството на образованието и науката в понеделник, разбра TrafficNews. Абитуриентите са разочаровани и недоволни от изпита, като смятат, че освен че е бил в пъти по-труден от миналогодишния, той е бил и с много граматически и правописни грешки.

Екипът на TrafficNews се свърза и с ученици, които са се явявали на зрелостния изпит. Дамян Михайлов и Александър Димчев от СУ "Сава Доброплодни" от Шумен твърдят, че говорят свободно английски, но и двамата не са доволни. Знаят къде и какво искат да учат, но от дипломата им зависи също дали ще продължат образованието си. "Лексиката ме възмути най-много, защото съм правил IELTS изпити, които са на по-горно ниво от матурата, а бяха значително по-лесни откъм лексика", разказва Александър Димчев.

Абитуриентката Катя Атанасова от Монтана пък иска да учи във Варна и оценката й от матурата по английски ще е решаваща. "Ясно, че трябва да се мисли, не може да ни се даде наготово, но имаше доста отговори на въпроси, които всъщност не съответстваха със зададения въпрос към дадения текст", споделя Катя.

А Светлан, поредният разочарован ученик, сподели пред TrafficNews, че за него изпитът е по-скоро философски насочен, отколкото на ниво за знания за чужд език.

До момента от 14 500 зрелостници, явили се на изпит по английски език, петицията е получила над 7000 гласа подкрепа. Междувременно Просветното министерство обеща да извърши проверка и призова абитуриентите да изпращат по електронна поща сигнали с конкретни сгрешени въпроси от матурата.

Резултатите от изпита би трябвало да станат ясни до 13 юни. Не е ясно обаче как ще се процедира, ако наистина бъдат доказани несъотвествия в спорните въпроси.

Очаквайте продължение!

Хиляди зрелостници бесни на МОН заради тазгодишната матура по английски езикНедоволстват ученици със сертификати за владеене на английски от IELTS, TOEFL и Кеймбридж

МОН започна проверка на матурата по английски езикПричината са спорни въпроси, които предизвикаха възмущение