Бебета на студенти и работещи родители ще имат по-голям шанс да се вредят за ясли в столицата. Това ще стане, ако се приемат от общинския съвет предложените промени в правилата за прием в детските заведения, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев, пише stolica.bg.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. Приемът на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания също да бъде засегнат.  Те ще бъдат до 3 в яслена група, вместо пет, както е до сега.

Задължение на директорите ще бъде всяка седмица да обябяват свободните места по време на класиранията. В срок от три дни ще трябва да с отбелязва отписването на децата в информационната система  за обслужване на детските заведения. 

Двамата вносители на доклада предлагат и нови идеи. Първата е в срок от 5 години да се съхраняват документите на децата които родителите представят в яслите при записване. Ще бъде създадена и група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Заместник-кметът по образование Тодор Чобанов е внесъл в общинския съвет доклад с предложение за увеличаване на броя на децата в яслените групи в общинските детски градини, който се очаква да бъде гласуван този четвъртък на 17 януари.