Общинска забрана спира изграждането на повече нощни клубове, казина и еротик барове в Банско. Забранява се и преустройството на сега съществуващите, които са 20 на брой. Решението на местната управа цели планинският град да не се превръща с шумен курорт, а да бъде привлекателен за семейства, които искат да си починат. Според кмета на града Георги Икономов сега съществуващите заведения са достатъчно за нуждите на туристите, които искат да се забавляват в нощните клубове.

По думите му, трябва да се осигури спокойствие, както за местните жители на планинския курорт, така и за гостите, които предпочитат тишината, съобщи БНР.

Освен това от общината обмислят и забрана за строителството на нови хотели, тъй като сега съществуващите са напълно достатъчно за гостите на града. В последните години цените на имотите в града започнаха да падат, като в момента предлагането е доста над търсенето. От друга страна, липсата на целогодишно натоварване на хотелите и леговата база води до ниска ефективност на инвестициите в такива обекти.

Ако Банско забрани строежа на нови хотели, ще стане първият български град - курорт, който поема по различен път, не да гони бройка на привлечени туристи, а да търси платежоспособните и харчещи чужденци, коментират експерти.

В момента банскалии водят упорита битка за правото да построят втори лифт, но идеята среща голям отпор от различните екоорганизации.