Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна преди часове в София. Тя бе посрещната от българския премиер Бойко Борисов и двамата проведоха работна среща. Темите, които двамата са обсъдили са както за българското европредседателство, така и теми за ЕС.

"Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че мога да ви гостувам в началото на българското председателство, то е отлично приготвено от правителството", каза канцлерът Ангела Меркел в началото на пресконференцията. "От географското положение на България е ясно, че тя може да направи много за добросъседските си отношения. Днес говорихме за плана на България да направи среща в София по темата Западните Балкани", допълни тя.

 "Ще насърчим инфраструктурните проекти. Искам да благодаря на България за начина, по който пази външната граница на ЕС. Приветствам инициативата на Борисов да се срещне с президента на Турция и открито да говори по всички нерешени въпроси. Говорихме и по въпроса по снабдяването с газ, приветствам идеята за газов хъб в страната. Благодаря за работата дотук, Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите ви", каза още Меркел.

За Германия мога да кажа, че виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани в Шенген, каза още тя. Сега изчакваме конгреса на социалдемократите в Германия, но светът няма да ни чака. Аз като канцлер на страната съм длъжна да дойда в България и да покажа, че подкрепям председателството на страната. Разговорът беше много интересен, защото по отношение на политиката на съседство споделяме общи перспективи, каза Меркел. Вчера бях на посещение при Еманюел Макрон. Преструктурирането на ЕС започна преди много време. Казахме си, че трябва дневен ред на тези, които носят политическата отговорност. Ние искаме да постигнем измерими успехи. За 1 година успяхме да тласнем напред европейската отбранителна политика, искаме да продължим работата по банковия процес.

Искаме да затвърдим нашите позиции в света и да наложим нашите ценности. Това означава, че трябва да действаме заедно. Днес говорихме за стратегическите отношенията с Китай. Вашето предстедателство ще ни помогне да действаме единно и по-бързо, допълни немският канцлер