Изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов за Войводиново, които доведоха до ромски протести пред Министерски съвет, получават подкрепата на над 70 на сто българите. Това сочат данните от експресно социологическо проучване на Барометър по повод инцидента в пловдивското село, където двама роми пребиха командос. Веднага след това Каракачанов заяви, че "циганите са станали много нагли" и незаконните им къщи незабавно трябва да бъдат съборени.  

На въпрос дали одобрявате позицията вицепремиера по повод събитията във Войводиново, 73% от анкетираните са отговорили положително. Не го одобряват 12,1% от българите, а 14,9% нямат мнение. Телефонното проучване е направено през периода 12-14 януари 2019 г.

 Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен, коментират от Барометър.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично. Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона, смятат от агенцията.

 На диаметрално противоположно мнение са едва 12,1% от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9% от анкетираните се въздържат от мнение по въпроса.

 В случай, че изборите за български парламент се провеждат днес, 52% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а още 10% са по-скоро склонни да го направят. 30% е делът на тези, които със сигурност не биха отишли до урните, но към тях се добавят още 4,9%, които вероятно няма да го направят. Без отговор са само 3,1%.

При вот сега ГЕРБ ще спечели с  22,3%, докато БСП събира 20,1%, Обединените патриоти събират 7,6%,  ДПС - 6,2%, а другите по-малки партии общо 6,0%.

При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати, твърдят от Барометър

През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат – не само сред симпатизантите на ОП, а и на привържениците на други партии. Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите.

При двете по големи партии ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им.

С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна – за личностите в нея, обобщават от Барометър.