Около 61 000 седмокласници ще се яват днес на задължителния изпит по български език и литература. В сряда те отново отиват на "малката матура", но по математика. Тази година препитванията са задължителни, тъй като са край на основното образование. С оценките от тях се кандидатства за гимназия.  Освен това има и много промени, които се въвеждат за първи път.

Изпитите се провеждат в училището, в което учат тийнейджърите. Те започват в 9 часа и за това децата трябва да са на място в 8.30 часа. Учениците трябва да носят документ за самоличност (ученическа лична карта).

Една от промените е, че в дъното на първия лист от изпитния комплект вече се намира т.нар. идентификационна бланка, на която ученикът трябва да напише трите си имена и ЕГН-то си, след което да се подпише. Важно изискване е името да е написано с печатни букви и максимално четливо.

След попълването на бланката, тя се подписва и от квестор, откъсва се по фабрично направения контур и се запечатва в най-малкия бял плик, който учениците са получили. Това ще става в края на изпита.

Тази година тестовете по български език и по математика няма да се състоят от два отделни модула. Те ще имат две части с обща оценка. Ще има и още промени.

Първата част от теста по български пак ще е от 25 задачи, но вече ще има 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. Втората част е преразказ с дидактическа задача.

По математика също има промени. Първата част е от 17 задачи със структуриран отговор и 3 с кратък отговор. Във втората част вече ще има 2 задачи с кратък свободен отговор и три, в които учениците трябва да аргументират отговора.

Задължително е на изпитите да се пише с черен химикал, тъй като тази година проверката ще се прави изцяло електронно. Това води и до друга промяна- на бланката за попълване на верните отговори. Освен това учениците не трябва да излизат от реда, когато пишат на нея. Всяка страница на изпитните материали ще има бар код, за да се елиминират макар и редките случаи на размяна на страници между децата.

Заради електронното проверяване на тестовете е намален броят на проверяващите. Според образователното министерство това няма да създаде проблеми работите на децата да бъдат оценени за 5 дни, тъй като електронното оценяване се прилага от години при матурите. То е по-лесно за проверяващите, защото не се налага писане на протоколи.

Резултатите от изпитите трябва да бъдат обявени до 27 юни. Учениците, заедно с родителите си, ще могат да прегледат работите си, ако пожелаят. Възможност за промяна на оценката обаче няма, както и досега. До 2 юли учениците ще получат служебни бележки с резултатите от изпитите.

След обявяването на оценките започва и кандидатстването за гимназиите. Тази година за първи път то ще става електронно през електронната платформа https://priem.mon.bg. На нея всеки ученик има създаден профил, а кодът за достъп до него е изписан на бележките за явяване на изпитите, които учениците вече би трябвало да са получили от училищата, в които учат.

През профила ще се подават заявленията за кандидатстване с подреждане на желаните училища. Бланката може да се попълни от всяко електронно устройство, но може да се направи и в училището, в което ученикът завършва VII клас, или в училища, определени от регионалните управления на образованието по места. Във втория случай родителите ще получат помощ от съответните служители в училището.

Ако един ученик иска да кандидатства в повече от една област, трябва да подаде заявление за всяка от тях.

За първото класиране заявления се подават от 3 до 5 юли. Подреждането ще бъде обявено до 11 юли. Записването на приетите или подаването на заявление за участие във второто класиране е до 16 юли. Резултатите от второто подреждане трябва да са ясни до 18 юли. До 22 юли приетите ученици трябва да се запишат. След това ще бъдат обявени свободните места за третото класиране и ще се събират заявления за участие в него. Записването след третото подреждане е до 31 юли.

След това няма да има централизирано класиране, а обявяване на свободните места и попълването им по училища. Това продължава до 13 септември.