60 на сто от работещите в София предпочитат да стигнат до офиса или предприятието си, ползвайки кола Това сочи проучване на  „Визия за София” и „Зелена София”, които са анкетирали служители на големите корпорации в столицата.

След колата, най-предпочитан е градският транпорт – позлват го 36% от служителите, но най-често с прекачвания. Това, заедно с дълото чакане са сред основните недостатъци, които софиянци посочват за този вивд придвижване.

69% ползат автобус, 48% трамвай, 41% - метро и 8% тролей, става ясно от изследването. От всички тях 32% са с едногодишна карта за транспорт (на стойност 365 лева), а пък 15% от тях нямат никаква.

Близо 20% от пътуващите с градски транспорт посочват като причина за избора им, че нямат личен автомобил.

Колкото по-далече е работното място, толкова повече служители се качват на колите си. Проучването показва още, че за много от хората идеята да се откажат от автомобилите си не стои на дневен ред. 92% имат собствена кола, а почти 70% пътуват всяка сутрин и вечер от и до работа сами в нея.

Предпочитаното място за паркиране е служебният паркинг, а едва 1% от шофьорите позлват платените зони за паркиране. Те се оплакват от задръствания, дългото време, което отнема маршрутът работа-вкъщи и липсата на паркоместа.

Само 5% от работниците стигат до офиса пеша или с колело, а според изследването едва 20% от „еко” маршрута минава през зелени площи – останалите 80% е през улици и булеварди.

Резултатите от анкетата поставя под въпрос ефективността на мерките на Столична община за насърчаване използването на градския транспорт.

Като най-икономичен вариант за абонаментна карта за градски транспорт в София, Столична община посочва годишната. Цифрите, обаче, показват, че такава ползват само 32%, а 15% от пътуващите не си купуват никаква.

Припомняме, че като основни причинители за замърсяването на въздуха в София, местната власт посочва много коли и отоплението на твърдо битово гориво.