Върховният съд оправда изцяло Златомир Иванов - Златко Баретата по обвинението, че е ръководил престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. 

Ивайло Борисов-Ториното, сочен за приближен на Иванов, също е оправдан от съда.

Според върховния съд прокуратурата не е представила по убедителен начин доказателства за това, че Иванов и още няколко човека са били престъпна група. Дори опитите на съда да допълни тези съществени пропуски от страна на обвинението не са достатъчни за осъдителни присъди срещу част от обвинените, предаде Нова.

Така само шестима влизат в затвора - част от тях за пет години, други за три, а има и такива с условни присъди.

Златомир Иванов е оправдан и по обвинението за отнемане на чуждо имущество - мерцедеса, с който се яви в Съдебната палата, когато срещу него бе извършено покушение. Припомняме, в края на януари 2013 година на стълбите на Съдебната палата в центъра на София бе стреляно срещу Баретата от таванските помещения на кооперация. Тогава Златомир Иванов се яви в съда, за да обжалва присъдата си от 17 години затвор като ръководител на ОПГ и подбудител на убийството на Румен Стефанов. След обжалване присъдата му бе редуцирана на шест и половина години затвор. Самата присъда се оказа, че Баретата е излежал предварително, след ареста си през 2009 година и домашния арест през годините.

Собственикът на автомобила пред съда заяви, че е предоставил доброволно на Баретата автомобила, въпреки че преди това пред полицаите е дал показания, че возилото му е било иззето с насилие.

Освен Златко Баретата и Ивайло Борисов - Ториното по делото за организирана престъпна група бяха съдени още 7 наркодилъри. Стефан Грозданов, Петър Цветанов, Тодор Цветанов, Тихомир Стоянов, Кристиян Лалев, Добромир Добрев и Галин Лазаров получават с решението на ВКС присъди от различен срок - от глоба в размер на 1000 лв. до 5 години лишаване от свобода..

Златомир Иванов, Ивайло Борисов, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров са оправдани напълно по обвинението за участие в организирана престъпна група.

Според ВКС обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано ги е оправдал. Също така съдебният състав на ВКС в окончателната присъда не приема касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата.

В решението на ВКС се подчертава, че с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства. "Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен" - пишат върховните съдии. Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели.

Припомняме, Ивайло Борисов - Ториното се прочу и като шеф на гардовете, които пребиха спортист и приятелката му на Околовръстното. В последно време името му отново излезе в публичното пространство, след като бе арестуван и разпитван като заподозрян за отвличането на Андриан Златков през август 2017 г. Похитеният след 11 дни в плен и заплатен откуп беше освободен.