Рекордните 38 килограма наркотици - хероин и кокаин са спипани от служители на ГДБОП. При спекакцията са задържани двама мъже, които са оставени в ареста за 72 часа.

В хода на акцията, в софийското с. Казичане, за проверка бил спрян лек автомобил, чийто 43-годишен шофьор от София, осъждан за хулиганство и за търговски престъпления. При претърсването на колата, в специално изграден тайник под седалките, са намерени и иззети 60 пакета по половин килограм прахообразано вещество, реагирало при теста на хероин, общо 30 кг.

При процесуално-следствените действия в дома, обитаван от него, са открити още 4 кг хероин и 3,6 кг бяло прахообразно вещество, реагирало при теста на кокаин. Общото количество на иззетите наркотични вещества от двата вида е 38 кг. От жилището е иззета и ловна пушка, ловни патрони, малокалибрени патрони, 2 пълнителя с патрони 9/19, 2 газови пистолета и три мобилни телефона.

Междувременно, в Сливен и в Стара Загора са задържани двама 40-годишни криминално проявени мъже от Сливен и Стара Загора. В хода на действията по разследването, от единия са иззети 3 мобилни телефона и 16 патрона 9/18, а от другия са иззети също три мобилни апарата.

В процеса на разследването по случая служителите на ГДБОП установили, че иззетото количество наркотици е доставено в страната от 63-годишен софиянец, съден в друга държава. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжете от Сливен и Стара Загора са били задържани за срок до 24 часа. На двама мъже от София са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 72 часа.

Операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е проведена от служители на ГДБОП на 9 февруари. Полицейските действия в София, Сливен и Стара Загора са предприети във връзка с информация за трафик и разпространяване на наркотични вещества и са осъществени със съдействието на СДВР и ДАНС, под наблюдението на Софийска градска прокуратура.