ГДБОП и ФБР задържаха сексуален престъпник, издирван от Интерпол, на територията на България след двумесечни разследвания.

Мъжът бил издирван с червена бюлетина на Интерпол от 2011г. за извършени сексуални престъпления срещу деца в САЩ. В хода на разследваното било установено, че задържаният е от Великобритания.

За да прикрие извършените от него дейния той сменил имената и документите си за самоличност, както и коригирал коренно визията си. Предвид действията му, за да бъде открит, служителите на ГДБОП приложили основно компютърни ресурси и способи. 

В хода на задържането му са открити и иззети три компютърни конфигурации, използвани от мъжа за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание, с участие на деца на видима възраст под 10 години. 

Оперативните действия са били тясно координирани между представителството на ФБР в България, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, колегите им от Велико Търново и сектор „Издирване“ - ГДНП, както и с Върховна касационна прокуратура и Окръжната прокуратура във Велико Търново. Работата по случая продължава.