16-годишният Иван Иванов, осъден за убийството на 11-годишната Никол Йончева през август м.г., отново ще застане пред съда на 17 декември. Заседанието е насрочено за 10 ч. в Апелативния съд и е по жалба на момчето, което не се признава за виновно. Бургаският окръжен съд обаче реши обратното и му наложи 8 г. затвор, тъй като в момента на деянието той е бил непълнолетен.

Иван бе признат за виновен в това, че на 20 август, 2017 г. в асансьор на бл.108 в к-с "Меден рудник" умишлено умъртвил Никол Йончева. Момиченцето е убито чрез нанасяне на удар с нож в областта на врата. Острието прерязва сънната артерия, а кръвта на момичето буквално изтича пред очите й, предава 24 часа.

Според съдебни лекари жертвата е убита по особено мъчителен начин. Психиатрична еспертиза доказва, че подсъдимият макар и непълнолетен и с лека умствена изостаналост, е разбирал свойството и значението на деянието и е можел да ръководи постъпките си. Освен на 8 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим, ученикът бе осъден да заплати 150 000 лв. кръвнина на майката на Никол.

Делото в Бургаския окръжен съд се гледа при закрити врата. В хода на разследването Иван направил частични признания. Според запознати с процеса причина за убийството е отказана близост от Никол. Иван се опитал да я целуне в асансьора, но момичето се отдръпнало. Това обидило тийнейджъра с лека умствена изостаналост и той решил да я накаже. След като я намушкал в асансьора избягал и започнал да играе с децата от квартала.