Производството на нелегални цигари се е превърнало в огромна паралелна икономика, която успешно конкурира считания до скоро за най-печеливш бизнес с наркотици. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутати от Комисията за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика.

Цацаров и новият вътрешен министър Младен Маринов разказаха пред депутатите от комисията подробности за това как са работили фабриките, как са били оборудвани вътре и как се е осигурявало производството и разпространението на нелегални цигари, за да им предложат да криминализират производството на цигари без бандерол.

Главният прокурор заяви, че според него единствено това би гарантирало успех срещу този нелегален бизнес, от който хазната губи около 500 млн. лв. на година, предаде 24 часа. Той поиска производството на машини и консумативи, в които се изработват цигари, да минат на регистрационен или лицензионен режим.

Помолен от журналисти да коментира оценката на президента за новия вътрешен министър, Цацаров заяви: "Оценката е политическа. Аз политически оценки не давам. Мога да го оценя като човек, с когото работя всеки ден - отличен професионалист".

Попитан за екстрадицията на ексбанкера Цветан Василев, главният прокурор заяви, че според него толкова дълго дело за екстрадиция не е имало и се усъмни, че причините за това могат да бъдат и политически. 

"Съвместната работа и комуникацията с прокуратурата е постоянна, в резултат са изведени основните проблеми и тенденции, по които се работи непрекъснато", това Маринов. Той подчерта изключителната заслугата и на изградения в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.