11 месеца българските власти търсят поредния беглец от правосъдието - Румен Запрянов-Дебелия. Той е осъден на 20 г. затвор на първа инстанция като подбудител на убийството на Мирослав Маринов. Трупът на 37-годишната жертва е открит с прерязано гърло близо до украинското село Головчинци на 28 януари 2011 г.

Вчера снимката на Запрянов бе официално разпространена от МВР с описание на вида му - 51-годишен, висок, със сини очи. Полицията очаква съдействие от гражданите за издирването му при гарантирана анонимност. Те могат да се обадят на тел.112 или в най-близкото районно управление. 

Запрянов е от Пазарджик и е бивш европейски шампион за юноши по борба. Той става подсъдим по делото за убийството заедно с Иван Грахов и Сергей Георгиев. В момента двамата излежават 20-годишни присъди. Грахов е в пазарджишкия затвор, а Георгиев - в софийския, съобщава “24 часа”.

Обвинението срещу тях e поддържано в съда от Бисер Кирилов, който бе прокурор и по делото “Наглите”. Според основната версия Маринов е ликвидиран, за да не проговори за ДДС афера. Нападнат е в гръб до отбивка на пътя и е ударен в тила. Двама нападатели нахлузват на главата му найлонова чанта в опит да го задушат. Накрая с нож са прерязани трахеята и сънната му артерия. Маринов умира след 3-минутна агония. Убийството е разкрито с помощта на украинските служби, които намират важни веществени доказателства.

Грахов и Георгиев, които са обвинени като преки извършители, си прехвърлят вината. Запрянов е обвинен като подбудител и помагач основно въз основа на техните показания. Смята се, че е действал по заръка на хора, които са имали интерес Маринов да не бъде разпитан по дело за ДДС. 

Запрянов изчезва малко преди Софийският градски съд да обяви присъдата си. За първи път е обявен за издирване от МВР от 14 февруари м.г. По-късно е издадена и еврозаповед за арест. Делото в момента е в Софийския апелативен съд, който на 2 пъти е искал справки за местонахождението на Запярнов.