Стана ясно какво точно са търсили нападателите на отец Теофил и Роженския манастир. Целта на крадците бил откупът, взет от Яне Сандански и Христо Чернопеев за мис Стоун. Според легендите в светата обител имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански взели, за да освободят отвлечената от тях протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Тя останала в плен шест месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за купуване на пушки за Илинденско-Преображенското въстание, пише Дарик.

Вече има повдигнати обвинения срещу четирима души, сред които и един адвокат от Сандански. Във вторник вечерта нападателите нахлуха в Роженския манастир, вързаха свещеника и издълбаха дупка в стената над иконостаса, за да търсят жълтици.

Всички съдии в Районен съд-Сандански обаче са се отвели от разглеждане на делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир. Подготвя се искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи съдия Росица Калугерова, временно изпълняващ длъжността председател на Районен съд-Сандански.

Съдия Калугерова посочи, че причината за отвод е еднаква за всички съдии. Това е, че единият от задържаните е адвокат от района на Сандански с основна дейност в Сандански и са налице служебни взаимоотношения. За да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността на съда, съдиите са се отвели.

Надявам се Върховният касационен съд да се произнесе възможно най-бързо. Не става дума за срок, това става незабавно, така че изпращайки искането, очакваме отговор кой съд ще разгледа делото, за да изпратим материалите там, заяви Калугерова.