Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, за която ви информирахме, че е арестувана, е задържана с крупна сума пари - 70 хиляди евро, предаде Нова тв. Арестът е извършен на бул. "Васил Левски" в центъра на София днес.

Иванчева била хваната с голямата сума пари, но това била само първата вноска от поисканите от кметицата 250 хил. евро (половин милион лева) за издаване на разрешително за строеж.

При акцията, извършена на бул. "Васил Левски" в центъра на София във вторник, белезници щракнали на ръцете и на заместничка на Иванчева, както и на посредник за предаването на подкупа.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров сподели новината със снимка в социалните мрежи и подчерта, че Иванчева е протеже на Георги Кадиев:

Кадиев отговори също през Фейсбук с думите: "Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от #НормалнаДържава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество.Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец. Извиних се и на колегите от #НормалнаДържава, и на обществото. За мен Младост бе огромно лично разочарование и огромен урок. Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко".

Пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че в сградата на общината има служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и на полицията.

На служителите не се разрешавало да влизат и излизат от сградата.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова потвърди, че Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в Община Младост. „Разследването се извършва съвместно с КПКОНПИ. В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели. Повече информация ще бъде представена утре, в 11.00 часа, в Съдебната палата“, коментира прокурор Арнаудова.

Това не е първият скандал, в който е замесена Десислава Иванчева. Тя беше избрана за кмет през ноември 2016 г. като независим кандидат, подкрепен от партия "Нормална държава". Иванчева беше лидер на гражданските протести срещу застрояването в "Младост". Бившият кмет на район "Младост Цвета Авджиева подаде оставка в средата на август, след като ГЕРБ и градоначалникът на София Йорданка Фандъкова свалиха доверието си от нея. Причината е разрешение за строеж в пространството между блокове с номера 19, 20 и 21 в квартал "Младост 1". То предизвика протести и опасения сред жителите на квартала, свързани и с подготвяни промени в Общия устройствен план на София.

На 1 март 2017 г. Иванчева предложи "Младост" да стане град, който ще се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж, а главният архитект на София да подаде оставка, ако не е сигурен в знанията си. На 14 юни същата година инициативният комитет, който издигна кандидатурата на Иванчева, оттегли подкрепата си за нея. Причината за това е оставката на заместник-кмета Никола Вапцаров, която беше подадена в понеделник. Вапцаров обяви решението си да напусне поста си в социалната мрежа „Фейсбук“ и обвини кметицата в „шпиономания“.

На 25 януари 2018 г. се стигна до поредния скандал с кметицата на "Младост", когато късно вечерта се стигна до пререкания между нея и охраната на строителен обект, на който тя отишла да направи проверка по сигнал, че в него се извършвали строителни дейности след позволения час - 22 ч. Тя обаче е била без полиция и твърди, че се е легитимирала и е влязла през отворен вход.

На 12 февруари жителите на кварала излязоха на поредния си протест срещу пореден строеж на жилищна сграда на мястото на градинка. Тогава кметицата на "Младост" обяви, че ще подаде сигнал до кмета на София Йрданка Фандъкова относно проблема. "Ние често пишем отрицателни становища, че сме против даден строеж, но въпреки всичко ни прескачат и се издават документи за строителство" обясни тогава Десислава Иванчева.