31-годишният Даниел Стоянов, който бе арестуван заради това, че помете 6 деца в Китен, след като шофираше БМВ-то си пиян и надрусан, бе освободен с мярка „подписка” от Бургаския окръжен съд(БОС).

Въззивната инстанция пусна Даниел на свобода, съобщава Флагман.

Пиян и дрогиран водач на БМВ помете шест момичета на тротоар в Китен СНИМКАЗа щастие никоя от пострадалите девойки на възраст между 15 и 18 години не е ранена сериозно

Оказа се, че часове след инцидента на 7 август т.г. наблюдаващият прокурор – обвинител от РП Царево го е освободил срещу мярка „подписка”. След медийния шум два дни по-късно е разпоредил задържането му под стража заради утежняващите обстоятелства – дрогата и наркотиците, открити в кръвта му. Мярката бе потвърдена и от Районния съд в Царево миналата седмица, но на втора инстанция бе отменена.



Според съдия Яни Гайдурлиев прокуратурата е допуснала сериозна грешка, защото е нарушила закона при задържането му. Ако е трябвало да бъде арестуван, то това е трябвало да се случи още на 7 август, но тогава е освободен, а след това е нямало никакви обстоятелства, за да се иска промяна на мярката му – нито нови доказателства, нито Даниел е опитал да се укрие или въздейства на разследването, категоричен е опитният магистрат.

Даниел още днес бе пуснат на свобода, тъй като постановлението на БОС не подлежи на обжалване. 

Припомняме, че Младият мъж бе пратен в ареста, след като преди 10-ина дни връхлетя с висока скорост с БМВ-то си върху 6 деца на оживена улица в курорта Китен. Впоследствие се оказа, че освен, че е шофирал с висока скорост, обърнала немското возило в кръвта му е установено на почти 1 промил алкохол, както и наличието на амфетамин.

Шофьорът, блъснал 6 деца в Китен: Колата блокира, молех се да не ги убияСъдът в Царево остави за постоянно в ареста шофьора, който е бил пиян и дрогиран

Адвокатите му обясниха, че през деня на плажа Стоянов изпил две бири, а преди няколко седмици негов познат го „почерпил” със синтетичната дрога на купон. Даниел категорично не бил под наркотично опиянение по време на инцидента, твърди защитата.

Джигитът, прегазил децата в Китен: Нищо ви нямаНякои от пострадалите са хвърчали на 3-4 метра

На противоположното мнение бе окръжният прокурор Ангел Ангелов. Той определи, че Даниел се характеризира с изключителна обществена опасност, тъй като връхлетял с висока скорост върху децата в разгара на летния сезон и на пълната по това време улица. Освен това имало сериозна опасност да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като работил като шофьор във фирмата на баща си и често пътувал до чужбина.

Държавният обвинител уточни, че едно от пострадалите момичета – Симона все още е в болница заради проблеми с два спукани прешлена на гръбначния стълб. Прокурор Ангел Ангелов добави, че всяко едно от децата са с различни телесни повреди.

Господин съдия, може на всеки да се случи да се обърне. Добре, че не пострадаха децата. Нямам намерения да се укриват, имам две малки момиченца и искам да се грижа за тях. Моля за по-лека мярка”, каза Даниел в съдебната зала.

Първоначално обяснил катастрофата с техническа неизправност на БМВ-то, но дали това е така – ще стане ясно след назначената експертиза. Според прокурора обаче подобно нещо не оневинява шофьора, който е трябвало предварително да се съобрази с проблема в автомобила. Бащата на Даниел обяви пред репортер на Флагман.бг, че синът му не е искал да се стигне до подобен инцидент. Той категорично отрече Даниел да употребява наркотици.

„Това за наркотиците е абсурд. Той работи при мен по 8 часа на ден, щях да разбера, ако взема дрога”, заяви Даниел Стоянов-старши, който отказа да бъде сниман. Бащата е изразил желание да плати за лечението на пострадалите.