Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 35-годишен мъж от село Мокрище, собственик на питбула, убил 3-годишно дете. Мъжът ще отговаря за това, че не е положил достатъчно грижи за кучето и не е упражнен нужния надзор, вследствие на което е настъпила смъртта на момченцето.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, а предстои прокуратурата да поиска мярка "задържане под стража" за постоянно. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да бъде осъден на затвор до пет години и глоба до десет хиляди лева.

Очаква се до края на деня, другите двама задържани - лелята и бащата на детето, да бъдат освободени. Дирекцията "Социално подпомагане" в Пазарджик се е самосезирала след трагичния инцидент. Социалните работници вече са посетили къщата, в която е станал инцидентът.

Входа на проведеното разследване е извършен оглед на местопроизшествието - двора в село Мокрище, където 3-годишното дете бе разкъсано. От приложен фотоалбум става ясно, че кучето е било подложено на тормоз - силно недохранено, вързано по нехуманен начин. Кучето е било прегледано от ветеринар, издадени са предписания, като мерки за него трябва да бъдат взети от съответните контролни органи. 

Разпитани са свидетели, назначена е и съдебно-медицинска експертиза, като основната версия засега е, че кучето и детето са били оставени без надзор.

По думите на кмета на селото детето е било добре обгрижвано и не е оставяно без родителски надзор. Не са получавани сигнали в семейството да има поблеми, пише Нова тв.

По първоначални данни до инцидента се е стигнало след опит на детето да погали кучето, което било вързано в частен дом. Инцидентът е станал в двор в ромската махала на селото. Бащата и детето били на гости при свои приятели. Докато компанията се веселяла, детето излязло на двора и се доближило до вързаното куче, което познавало. Въпреки че кучето е било вързано, то е успяло да захапе смъртоносно 3-годишното момче.

Според ветеринатя, дошъл на оглед, питбулът станал агресивен заради системно гладуване.

Кучето не е регистрирано в общината. Не е преглеждано и от ветеринарен лекар. Стопаните му го прибрали от улицата преди две години.