10 инспектори от ДАИ Благоевград с обвинения след вчерашната операция.

"До момента са задържани 10 инспектори в областен отдел Автомобилна администрация Благоевград. Те са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества”, каза Даниела Начева, зам.-ръководител и говорител на спецпрокуратурата. 

В момента се предявяват постановленията за привличане на 10 от инспекторите, които са задържани за срок от 72 часа, информира БГНЕС.

Припомняме, че над 10 служители на РД "Автомобилна администрация"-Благоевград бяха задържани при акция на Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП, ДАНС и ОДМВР-Благоевград. Те са искали подкупи от собственици на транспортни форми на стойност от 300 до 600 евро.

Средно 1200 евро на ден общо са изкарвали чрез престъпната си схема задържаните вчера служители на ДАИ – Благоевград, разкриха от Специализираната прокуратура.

Схемата била проста – транспортни фирми са изнудвани да плащат между 300 и 600 евро рекет, за да не им се наложат санкции за големи нарушения. Вместо това инспекторите отчитали дейност, като вписвали дребни нарушения, някои дори подправяли, пише БТВ.

Екипите от по двама души се формирали на случаен принцип, а парите се разделяли в края на работния ден. Изнудваните транспортни фирми получавали известия, че ще бъдат проверени. В документацията трябвало да сложат парите за подкупа и да я върнат.

Голяма част от фирмите са собственост на чужденци, а делата им се управлявали от благоевградски счетоводители. Именно те движели предаването на подкупите. Задържани са 10 души. Сред тях е и мъжът на прокурорка от Специализираното звено. Няма данни за покровителстване.