Състав на Варненския окръжен съд призна Ренета Димитрова и Космас Космас за виновни за грабеж, придружен с убийство в съучастие на таксиметров шофьор. Убийството бе извършено в местността "Пчелина" край Каменар на 9 срещу 10 април 2017 г.

Двамата получиха присъди „лишаване от свобода“. Ренета Димитрова бе осъдена на 18 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Заради условията на съкратено съдебно следствие наказанието бе редуцирано с една трета и подсъдимата ще изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 12 години при първоначално строг режим.

Космас Космас получи осъдителна присъда в размер на 20 години, като наказанието бе редуцирано с една трета заради съкратено съдебно следствие, съобщава Дир.бг. Извършителят на тежкото престъпление влиза зад решетките за 13 години и 4 месеца при първоначално строг режим.

Като отегчаващи вината обстоятелства представителят на обвинението посочи особената жестокост на престъплението и особено мъчителния начин за смъртта на жертвата Васил Ашиков, както и употребата на наркотици.

Съставът на Варненския окръжен съд уважи частично гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер на по 120 000 лева. Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят и направените по делото разноски в размер на по близо 4000 лева за всеки.

Съдът потвърди и мерките за неотклонение „Задържане под стража“ на Ренета и Космас.

Преди да чуят наказанията си, и двамата изразиха съжаление за стореното, като дори изразиха съболезнования на близките на таксиметровия шофьор.

„Няма как да коментираме присъдата. Всичко е толкова смешно“, споделиха близки на жертвата на излизане от съдебната зала.

Грабежът бил предварително планиран от двамата осъдени. Целта на тежкото криминално престъпление било живеещите на семейни начала подсъдими да си набавят средства за живот. Единственият доход на двойката била социалната пенсия на 27-годишния младеж, който страда от детска церебрална парализа.

Около 23,37 ч. на 9 април м.г. Космас спрял такси на автобусната спирка на автогарата във Варна. Колата била управлявана от 69-годишния Васил Ашиков. Подсъдимите нарочили за жертва Ашиков заради възрастта му. Двамата действали по предварителна уговорка - и с избора на жертвата, и с избрания маршрут извън града. Приготвили си и кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – на задната седалка. На разклона за село Каменар, на отбивката за военно поделение, Космас спрял таксито с искане да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор. Там била и личната карта на Космас. Помолила шофьора да й подаде изтървания портфейл, под предлог че е бременна. Таксиметровият шофьор отказал. Тогава с ножа младата жена нанесла удар в дясната ръка на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения преден прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му.

След разкриване на престъплението съдебните медици описали в експертизата си над 61 порезни и прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. Двамата го удряли и с дръжка на четка, която намерили в багажника на таксито. Въпреки молбите на 69-годишния таксиметров шофьор да не го убиват, Ренета и Космас нанасяли удари с ножовете до момента, в който жертвата спрял да дава признаци на живот. От автомобила двамата взели 20 лева и мобилния телефон на шофьора. Според съдебната експертиза стойността на ограбеното е на обща стойност 55 лева.

Двамата се опитали да инсценират нападение над тях пред постовите на военното поделение, които повикали бърза помощ и полицейски екип. След задържането им химическа експертиза установила наличие на метамфетамини в кръвта и урината им. 24-годишната Ренета е с висше образование. И тя, и Космас са с чисто съдебно минало, което е единственото смекчаващо вината обстоятелство за двамата.

Съдебният акт на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.