Петима души са арестувани при съвместна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура днес. Според официалната информация и петимата арестувани са длъжностни лица, които са участвали в престъпна група за добив и търговия с дървен материал.

Арестувани като ръководители на престъпната групировка са директорът на Регионална дирекция по горите – София и директорът на Държавно горско стопанство – Своге. От втората структура са арестувани още 3 длъжностни лица, от тях двама са горски стражари. 

В този момент служители на ГДБОП извършват претърсвания в служебни помещения, както и в жилища на територията на София, Своге и в село Батулия. При извършеното претърсване в базата в с. Батулия, общ. Своге, стопанисвана от двама от членовете на групата са открити и незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси.

По данни на Специализираната прокуратура, групата е създадена с користна цел и е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до настоящия момент. Налице са доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение.

Действията по претърсване и разпити на свидетели продължават и в момента. Повече информация по разследването ще бъде изнесена утре, съобщиха властите.