Общинска съветничка от Ловеч е задържана за 72 часа късно снощи, съобщиха от Окръжната прокуратура. Йовка Тодорова е привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в града, където тя работи. Става дума за сума от около 120 хил. лева.

Според прокуратурата тя не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта с цел да набави за другиго имотна облага.

Неизпълнението на служебните задължения се изразява в извършване на рекламна дейност чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване на документация, неизвършване на контролни проверки.

В резултат на тази дейност е получена облага за фирмата, която е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност. 

Законът предвижда за подобно престъпление затвор от 1 до 8 години, допълват от прокуратурата.

Областната структура на ГЕРБ се разграничи от Йовка Тодорова.

„От ГЕРБ никога и по никакъв начин не сме разпъвали политически чадър над никого. Както неведнъж сме показвали, ние сме безкомпромисни към хора, които уронват името на партията с поведението и действията си”, се казва в съобщение на партията.  

От там очакват разследващите и правораздавателни органи да си свършат работата, предава Бтв.