На българският пазар се появи нов тип дрога. Наркотикът е изключително опасен и еднократното му вдишване е смъртоносно. Опасното вещество се нарича фентанил и замества хероина, предупреждават от наркоотдела на митниците.

Фентанилът е смъртоносен опиат, който може да се инжектира, да се шмърка или да се пие като хапче.

 „Ситуацията със свръхдозата при него е доста често явление, тъй като невинаги може да се прецени какво количество да се сложи”, каза Стефан Бакалов от Агенция „Митници”.

В медицината се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина, предава БТВ.

„Той дори крие опасност при пипане, изключително опасен е за служители, които отварят кашони и пратки. Само вдишването му може да доведе до летален край, дори и в пратката да има 10 грама”, допълни Бакалов.

 В САЩ от началото на годината досега фентанилът е взел няколко хиляди жертви. От митниците са засекли продажби и у нас. Най-масовата дрога у нас обаче остава марихуаната, а децата посягат към нея от шести клас. 

Над един 1,4 тона са наркотиците, задържани от Агенция „Митници” от началото на годината до момента. Огромно е количеството на хероина - над 400 килограма.

400 ученици се включиха във флашмоб на летището и видяха как кучетата на наркоотдела откриват дрога и как се арестуват наркодилъри. Целта на всички тези демонстрации срещу дрогата е децата да са наясно с рисковете. До този момент през обученията на агенция митници са минали над 7000 ученици от цялата страна.