Прокуратурата повдигна обвинение срещу 35-годишната Венелина Петкова от Горна Оряховица. Тя се разследва за това, че е умъртвила новороденото си бебе. Жената ще продължи лечението си в болница с мярка за неотклонение „подписка”.

Обвинението срещу нея е по чл. 120 от Наказателния кодекс - за „убийство извършено от майка върху рожба, по време на раждане или веднага след него”. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е до три години лишаване от свобода. Юристи обясниха и причините за това символично наказание. Според законотворците по време на раждането и в първите часове след него майката изпада в особено лабилно психическо състояние, известно в медицината като родилна и следродилна депресия, пише Монитор. Поради това и е възможно да вижда в новороденото дори и заплаха и да посегне на живота му.

Лекото наказание, предвидено в закона обаче, се предвижда само за майката. Ако бебето бъде умъртвено от бащата или друг човек, това се разглежда като класическо убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, извършителят ще бъде съден по чл. 116 и може да получи до 20 години затвор или доживотна присъда.

Междувременно от полицията и прокуратурата все още продължават разследването на случая, при който има много неизвестни и съмнения. Според майката тя е родила в парка в кв. Пролет посред бял ден като не е душила детето си, а то е умряло по време на самото раждане. Паркът обаче е открит с прекрасна видимост отвсякъде. Освен това там винаги има достатъчно много хора, поне един от които би трябвало да види какво се случва.

И не на последно място - върху пейката и по асфалта би трябвало да има поне капки кръв. Половинчасова обиколка и из най-отдалечените и закътани места на парка обаче не доведе до откриване и на една капка кръв. Според разказа на Венелина, след като родила, сложила бебешкото телце в чантата си и си тръгнала за вкъщи. По пътя обаче се почувствала зле, получила кръвоизлив и след като минувачи повикали линейка, тя е откарана в болницата.

Там жената предала чантата с дрехите и бебешкото телце на съпруга си, който дошъл да я види. А той без да погледне какво има в чантата, я метнал в багажника на автомобила си, който паркирал до един хранителен магазин. Именно там чантата със зловещата находка в нея била открита и от полицията малко по-късно. Разследването по случая продължава, като се очакват резултатите от назначените експертизи.