Известен доцент по история от Смолян почина в болница, след като бе пометен от кола. 74-годишният доцент Христо Гиневски е бил блъснат от лек автомобил, докато пресичал пътното платно в кърджалийското село Бенковски. Инцидентът е станал около 9,50 часа вчера сутринта. Доц. Гиневски е бил ударен от лек автомобил „Рено", зад волана на който е бил 76-годишен водач. Превозното средство се е движило с несъобразена скорост. Пострадалият мъж е бил закаран в болницата в Кърджали, но въпреки усилията на лекарите в късния следобед е починал.

Доц. Христо Гиневски е преподавател във филиала на Варненския свободен университет в Смолян. Роден е на 10.03.1943 г. в Устово, Смолянско, предаде Дарик. Завършва специалността „История" в Софийския университет „Св.Климент Охридски". Работи като журналист в окръжния вестник „Родопски устрем", в обществени и държавни институции. Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи".

Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" и е преподавател във филиала в Смолян по стопанска история, езикова култура, краезнание. От възстановяването на списание „Родопи" е негов заместник-главен редактор. Научните му интереси са насочени към българското възраждане, както и към новата история на България и Родопите. Автор е на редица монографии - „Хаджи Христо Попгеоргиев" (1996), „Родопско възраждане" (2001), „Родопска възрожденска интелигенция" (2004), „Миналото на Средните Родопи - ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане" (2008). „Миналото на Устово" в 2 тома (2013) и др. Председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово, Смолян. Председател на устовското читалище „Кирил Маджаров" - най-старото ни читалище в Средните Родопи.