56 човека са направили опити за самоубийство в Пазарджишка област за първите 7 месеца на тази година, показват данни на РЗИ. 15 са завършили фатално, останалите 41 са спасени. Трима от тях обаче са останали с тежки телесни увреждания.

Мъжете остават по-рискова група при осъществените самоубийства, докато при жените е по-висок процентът на нереализираните опити. Изследването показва още, че 69,6% от посегналите на живота си го правят за първи път, 10,7% вече имат и друг опит в миналото си, 7,1% са с по два, 8,9% - с повече от два суицидни опита.

За здравните експерти е притеснителен високият брой на хората, повече от веднъж взели крайното решение. Тази високорискова група се нуждае от особено внимание и квалифицирана професионална помощ, убедени са експерти  на инспекцията.

Сред използваните методи на водещо място е отравянето с медикаменти – при 48,3%, следвано от отравяне с химически вещества – 13,3%, обесване – 10%, пробождане с хладно оръжие – 8,3%, прострелване – 5%. Макар и по-малко, има опити за самоубийство и с изгаряне или електрически ток.

Конфликтите между съпрузи или партньори са на челно място сред причините. Други са свадите между деца и родители, загуба на любим или близък, несподелена любов. По-рядко посочвани мотиви са сексуален тормоз или финансови проблеми. 20% от самоубийците имат психически разстройства, при 6,2% се открива и тежко соматично заболяване.

Запазва се тенденцията по-често да посягат на живота си трудово незаети – пенсионери, безработни, домакини, както и самотни хора – несемейни, вдовци и разведени.